joi

18 aprilie, 2024

22 decembrie, 2020

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți seară numele premierului desemnat: Florin Cîțu.

”După primele consultări lucrurile s-au cristalizat- o coaliție s-a formalizat, iar azi, cu ocazia consultărilor, liderii acestor formațiuni s-au prezentat împreună și au desemnat un candidat. Așadar, am edcis să îl nominalizez pe dl. Florin Cîțu cu formarea guvernului”, a spus Klaus Iohannis.


Imediat după anunțul președintelui, premierul desemnat a anunțat:

”Mulțumesc pentru încrederea acordată, dumneavoastră și partenerilor de coaliție.

România trece printr-o criză dublă, de sănătate și economică, este deci rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate și să așeze economia pe picioarele ei.

Vă asigur că vin cu o echipă de profesioniști, dar vă anunț că fiecare ministru va avea obiective clare, care vor fi monitorizate trimestrial. Vă asigur domnule președinte de un parteneriat onest, pentru că avem același obiectiv, dezvoltarea României.”

Obiectivul lui Florin Cîțu: prima ședință de guvern înainte de Crăciun

Premierul desemnat, Florin Cîțu, a spus înainte de anunțul președintelui că își dorește ca guvernul să fie învestit miercuri seară, prin votul Parlamentului.

„I-am transmis domnului președinte că sunt gata să îmi asum această guvernarea într-o perioadă grea pentru România. Am prezentat și cum văd lucrurile după votul de mâine seară și care ar trebui să fie primele măsuri din prima ședință de guvern”, a anunțat Florin Cîțu.

Pentru ca dorința lui Florin Cîțu să se realizeze, Parlamentul ar trebui să îi audieze și să îi valideze în comisii pe membri cabinetului, plenul reunit să voteze guvernul și programul de guvernare, apoi membri guvernului să meargă la Palatul Cotroceni pentru votul de învestitură.

PNL, USR-PLUS și UDMR dețin majoritatea parlamentară necesară să facă posibil acest plan.

Programul de guvernare ar urma să fie prezentat miercuri, prima ședință a Guvernului Cîțu ar putea fi organizată după ceremonia de la Palatul Cotroceni.

Consultări cu final așteptat


În condițiile în care PNL, USR-PLUS și UDMR finalizaseră deja negocierile pentru formarea unei coaliții și au semnat, luni, un Acord de Guvernare, cele 3 formațiuni politice au mers împreună marți la Cotroceni, la consultările convocate de președintele Iohannis.

Consultările au fost convocate inițial în format clasic, fiecare formațiune politică parlamentară având 30 de minute la dispoziție pentru a discuta cu președintele. PSD a anunțat însă că nu va veni la Cotroceni, motivând că discuțiile cu președintele sunt ”un circ ieftin”, iar rezultatul este deja cunoscut.

La întâlnirea cu Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, la care a participat și Florin Cîțu, președintele Iohannis le-a adresat acestora „felicitări pentru formalizarea coaliției, felicitări pentru viteza cu care ați reușit să promovați demersurile în Parlament.”

”Recunosc, este prima dată când văd un Parlament constituit și cu conducerea aleasă într-o zi și un pic”, le-a transmis Klaus Iohannis liderilor coaliției.

(Citiți și: ”Document / PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat Acordul de Guvernare: Florin Cîțu, Ludovic Orban și Anca Dragu – personajele noii majorități”)

Aceștia își doresc ca miercuri să fie audiați miniștrii noului cabinet, iar votul de învestitură să fie dat joi, pe 24 decembrie.

O primă rundă de consultări s-a încheiat fără rezultat din cauza faptului că partenerii de coaliție au spus inițial că nu doresc să susțină un nou guven Ludovic Orban și că nu acceptă ca fostul premier, actual președinte PNL, să ocupe funcția de președinte al Camerei Deputaților, funcție pe care Ludovic Orban o viza dacă nu era nominalizat din nou prim-ministru.

Pentru a securiza postul lui Ludovic Orban, PNL a cedat partenerilor funcții în guvern.

Repartizarea ministerelor și a reprezentanților în teritoriu

În urma negocierilor, cele trei partide din coaliția de guvernare au stabilit formarea unui executiv cu 18 ministere, împărțite astfel:

9 PNL

  • Ministerul de Externe
  • Ministerul Apărării
  • Ministerul Finanțelor
  • Ministerul Administrației și Internelor
  • Ministerul Educației
  • Ministerul Energiei
  • Ministerul Agriculturii
  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale
  • Ministerul Culturii

6 USR-PLUS

  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Transporturilor
  • Ministerul Fondurilor Europene
  • Ministerul Sănătății
  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

3 UDMR

  • Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației
  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
  • Ministerul Tineretului și Sportului

Formațiunile politice nu au ”exclusivitate” în ministerele pe care le gestionează – dintre cei 80 de secretari de stat pe care îi va avea următorul guvern, PNL va numi 42, USR-PLUS va numi 26, iar UDMR 12.

Există însă 2 execepții, notabile: Apărare și Externe, acolo unde PNL va desemna și ministru, și secretarii de stat.

La nivel de reprezentare în teritoriu, dintre cei 42 de prefecți, PNL va numi 23, USR-PLUS 14, iar UDMR 5. Dintre cei 85 de subprefecți, PNL va numi 47, USR-PLUS 28, iar UDMR 10.

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au mai convenit ca la nivelul agențiilor și secretarilor numirile să fie politice, în timp ce în zona administrativă să fie organizate concursuri transparente pentru pozițiile vacante.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: