duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 decembrie, 2020

PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat luni Acordul de Guvernare. Documentul prevede, printre altele, desemnarea lui Florin Cîțu premier, Ludovic Orban – președintele Camerei Deputaților, iar Anca Dragu – președintele Senatului.

În aceste condiții, este de așteptat ca președintele Iohannis să convoace, cel mai probabil mâine, noi consultări la Cotroceni la finalul cărora să anunțe numele premierul desemnat cu formarea guvernului.


Anunțul semnării a fost făcut în cadrul unei ceremonii la care au luat parte Ludovic Orban, președintele PNL, Florin Cîțu, premierul desemnat, Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii Alianței USR-PLUS, precum și Kelemn Hunor, președintele UDMR.

”Afirmăm dreptul fiecărei formațiuni semnatare de a-și nominaliza reprezentanții pentru funcțiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesioniști, cu experiență relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona și cu o bună reputație. Vom descuraja nepotismul și clientelismul, vom acționa cu imparțialitate și vom respecta principiul competenței pentru ocuparea funcțiilor publice prin concurs.”, se precizează în acord.

(Descărcați AICI Acordul de Guvernare)

Documentul nu conține nicio referire la structura viitorului executiv sau la posturile pe care fiecare formațiune politică le va gira, deși acestea au fost deja convenite.

Potrivit deciziilor anterioare, guvernul va avea 18 ministere, USR_PLUS și UDMR vor avea fiecare câte un vicepremier, PNL va conduce 9 ministere, USR_PLUS 6 iar UDMR 3.


Liderii UDMR s-au reunit luni în ședința Consiliul Reprezentantilor Unionali, care a validat intrarea formațiunii la guvernare și a oficializat propunerile de miniștri.

Potrivit ultimelor discuții pe care le-au avut liderii UDMR, propunerile pentru cele trei ministere sunt Cseke Attila la ministerul Dezvoltării, Tanczos Barna la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Eduard Novak la Tineret si Sport. Propunerea UDMR pentru funcția de vicepremier este președintele formațiunii, Kelemen Hunor.

Din partea USR-PLUS, Dacian Cioloș a anunțat susținerea lui Vlad Voiculescu pentru funcția de ministru al Sănătății.

Reprezentanți ai celor 3 formațiuni lucrau luni la finalizarea programului de guvernare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: