În timpul vizitei la Chișinău, premierul Dacian Cioloș a primit semnale de la partidele pro-ruse că ele nu doresc întreruperea parcursului european al Republicii Moldova. El a adăugat însă că nu știe cât de credibile pot fi aceste semnale.
„România va continua să rămână un susținător nu doar al parcursului european al Republicii Moldova, ci al parcursului democratic și reformist din Republica Moldova.
Tocmai acesta a fost și obiectivul întâlnirii mele și cu partidele din opoziție, pentru a transmite acest mesaj, cu argumente: de ce din punctul nostru de vedere e nevoie ca în Republica Moldova să continue reformele.
Republica Moldova are un interes pragmatic să continue legătura cu UE. Nu e vorba doar de un interes, de o abordare politică.
Sigur, acum nu știu cât de credibile pot să fie sau nu aceste afirmații, inclusiv de la partide din opoziție — așa-zis pro-ruse — am avut semnale că nu își doresc întreruperea parcursului european al Republicii Moldova„, a declarat premierul, duminică, la Radio România Actualități.
„Cel mai bun mod al nostru de a ajuta este să arătăm că această apropiere de Uniunea Europeană este una care produce rezultate, care produce bunăstare pentru cetățenii moldoveni, pentru că, dacă rămânem doar la nivelul discursurilor și declarațiilor politice și de la Bruxelles și din alte capitale europene, nu o să încurajăm cetățenii Republicii Moldova să facă acest pas, care presupune anumite eforturi.
Pentru că apropierea de UE, competitivitatea pe piața europeană, din punct de vedere de economic, bunăstarea în Republica Moldova, presupun și anumite eforturi de reformă care vor fi benefice și economiei Republicii Moldova, în general.
Lucrurile acestea sunt mai greu de explicat, dar, dacă venim doar cu constrângeri și impunând anumite lucruri, anumite reforme, fără să le explicăm și fără să venim și cu sprijin direct, poate să existe un recul al susținerii guvernelor care doresc să facă reformă”, a mai spus premierul.
Reamintim că Dacian Cioloș a efectuat săptămâna aceasta o vizită în Rpublica Moldova, unde l-a sigurat că omologul său, Pavel Filip, că România va continua să rămână un sprijin activ în găsirea unor soluții pentru conflictul transnistrean.
De asemenea, el a repetat că a doua tranșă din asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova poate să aibă loc după ce va exista o decizie a board-ului Fondului Monetar Internațional legat de încheierea unui acord cu Republica Moldova.