fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Poziție slabă la export – consecințe pe revenirea economică

Datele publicate de Eurostat plasează România printre cele mai afectate state UE de criza indusă de pandemie, în ceea ce privește schimburile externe pe primele… Mai mult

19.10.2020

Just Business

Corona-vinul românesc: între blocarea industriei HoReCa și fabricarea biocidelor

Odată cu apariția problemelor pentru domeniul HoReCa, și afacerile producătorilor locali de vin au scăzut substanțial în 2020. Sprijinul din partea autorităților a fost tardiv,… Mai mult

18.10.2020

Europa

Valul 2 al pandemiei în UE – impactul pe țări

În Europa, pandemia de coronavirus înaintează accelerat și mai multe state, inclusiv România, anunță la câteva zile noi recorduri ale numărului de cazuri la 24… Mai mult

15.10.2020

Chestiunea

Analiză / Revenirea economiei: cum arată ”V”-urile României

Statisticile din primele opt luni ale anului privind evoluția industriei, a comerțului exterior și a consumului acreditează scenariul unei reveniri a economiei „în formă de… Mai mult

14.10.2020

Premierul Cioloş a făcut evaluarea: Guvernul, nota 7, cu indulgenţă. Nemulțumirile la adresa miniștrilor

de Vladimir Ionescu 20.5.2016

dacian ciolosPremierul Dacian Cioloş a terminat evaluarea la 6 luni a Cabinetului pe care îl conduce – nota 7, cu indulgenţă – potrivit declarațiilor făcute joi seara, într-un interviu acordat Realitatea Tv.

Premierul atrage însă atenţia că mediul în care a evoluat Guvernul de tehnocraţi nu a fost unul pritenos, iar membrii săi au fost “mitraliaţi” din toate părţile, de toate partidele. Per ansamblu, experienţa a fost ”intersantă, dar mult mai grea decât se aştepta”. 

Despre fondurile europene

 • Au existat mari întârzieri în ceea ce privește fondurile europene, cauzate de sistemul informatic care primește proiecte și care le procesează. ”S-a întârziat pentru că nu a fost o claritate în ce privește obiectivele. Modulele nu erau pregătite, nu se lucra într-un mod coordonat între cei care dezvoltă sistemul informatic și cei care elaborau procedurile. S-a lucrat haotic, pentru că se lucra pe bisericuțe fără să existe coordonare. Acest mod disparat fără coordonare ne-a făcut să pierdem mult”.
 • Premierul a explicat că nu a introdus proiectele lui Victor Ponta în planul său de guvernare pentru că erau neeligibile. Potrivit premierului, Planul de investiţii Juncker pare să fie cel mai eligibil, deoarece acesta facilitează accesul la credite și garanții bancare. ”Proiectele trebuie susținute de cei care le-au elaborat. Trebuie să asigurăm legătura între banca care finanțează proiectul Junker și acești actori privați, care propun proiecte. Planul Junker merge foarte bine atunci când mai mulți parteneri își definesc proiecte mai complexe care pot fi susținute prin astfel de finanțare”.
 • Nu există o coerență în modul de finanțare a proiectelor din bugetul național. Aceasta a fost făcută, potrivit premierului, sub viziunea Comisiei Europene și sub presiunea politică. În absența acestei coerențe, nici structurile administrative nu au funcționat bine în atragerea de investiții.

Despre subvenţiile pentru agricultură

 • S-a întârziat definirea schemelor de finanțare.
 • Politica agricolă comună permite statelor membre mai multă flexibilitate spre anumite sectoare, dar presupune şi anumite decizii. S-au luat cu întârziere aceste decizii.
 • Sistemul informatic a fost gândit după ce aceste scheme erau luate. Contractele de la compania de software au fost încheiate în 2015. Guvernul a făcut plăți în avans în toamnă, plăți care se fac în primavara. Asta a presupus construirea unui modul de software în avans, iar aceasta a întârziat procesul.
  Din cei 1,6 miliarde de euro cât ar trebui să fie plătiți în acest an, 1 miliard de euro au fost deja daţi, iar plățile vor continua până la sfârșitul lunii iunie.

Evaluarea Guvernului: Cu indulgenţă, nota 7

 • Pentru cele 6 luni de guvernare, premierul i-ar acorda Cabinetului său nota 7. “Trebuie să existe o raportare, dacă m-aş raporta la aşteptările mele, aş spune, cu indulgenţă, un 7”
 • Cele şase luni au fost “interesante, dar mai grele” decât credea la preluarea mandatului, “pentru că aşteptarea din partea oamenilor a fost mult mai mare” decât a anticipat.
 • În această evaluare trebuie avut în vedere că apropierea campaniei electorale pentru alegerile locale a dus la o “tensionare” a relaţiei cu partidele.
 • “Am fost supuşi mitralierei din toate părţile”, unii au făcut din Executiv o ţintă, atacându-l pentru lucruri care veneau din guvernările anterioare.
 • În pofida acestui context, Guvernul său a reuşit să menţină echilibrul şi stabilitatea, într-un context regional dificil.
 • “Așteptările de a rezolva în câteva luni de zile problemele care tronează de zeci de ani au fost foarte mari. Am observat că au existat și incompetențe în administrație. A trebuit să gestionăm o situație și să menținem un echilibru în societate, astfel încât România să fie recunoscută ca o țară stabilă și care progresează”.

Adrian Curaj are termen până în iunie pentru a arăta rezultate pe legislaţia antiplagiat

 • “Domnul Curaj a făcut multe lucruri pe partea de cercetare, a venit cu idei noi, aştept mai mult de la dânsul pe partea de învăţământ preuniversitar. (…) Am fost mai puţin mulţumit de modul cum a tratat chestiunea cu plagiatele şi cu doctoratele şi cu şcolile doctorale. La început au fost tergiversări, din punctul meu de vedere, ale legislaţiei care trebuia adaptată, modificată. În cele din urmă am trecut şi de acest pas şi i-am spus că aştept să văd până la începutul lunii iunie care sunt rezultatele aplicării acestei legislaţii şi îi voi judeca activitatea inclusiv din acest punct de vedere”
 • “Chiar dacă poate să pară un subiect punctual, pentru mine este o chestiune esenţială. Nu putem accepta să lăsăm impresia că vrem să apărăm o persoană sau pe alta pe chestiuni de integritate. Şi aici e chiar un risc de a pierde credibilitatea întregului sistem doctoral şi a sistemului universitar din România. Nu e o chestiune legată de o persoană sau de alta, o persoană publică sau de alta, ci e o chestiune legată de credibilitatea sistemului doctoral”

Ministrul Costescu : nu a avut curaj să restructureze din temelii CNADR

Referitor la situația de la Transporturi, premierul îi reproșează ministrului de resort că nu a putut restructura până la capă situația focarte complicată de la CNADR:

E unul din lucrurile pe care i le-am reproşat şi i le reproşez domnului ministru Costescu. Faptul că nu s-a dus mai departe cu noua conducere din vârful CNADNR, cu mai mult curaj în restructurare. Dincolo de asta eu, personal, constat că e o structură care e foarte greu de restructurat, e o rezistenţă foarte mare acolo” – a declarat premierul.

Despre numirea noului ministru de la Sănătate

 • Dacian Cioloş a confirmat că a trimis la Cotroceni propunerea numirii lui Vlad Voiculescu în funcţia de ministru al Sănătăţii şi a explicat de ce l-a ales:
 • “Am oscilat între un om din sistem, un medic, și unul din afara sistemului care să cunoască sistemul dar să fie un om echidistant, un om care să vină cu idei de reformă și evoluție în sistemul sanitar. Îmi asum un risc și vin cu propunerea lui Vlad Voiculescu, un economist cu experiență în managementul bancar, financiar, care a avut ocazia să cunoască foarte bine sistemul medical din România”.
 • ”Vreau să mișcăm lucrurile până la transparența totală și să continuăm cu reformele în aceste luni cât au mai rămas”.

Despre vizita la guvern a ambasadorului Hans Klemm şi a adjunctului CIA

Premierul Dacian Cioloș au avut joi o discuţie de peste o oră, la Palatul Victoria, cu ambasadorul SUA la Bucureşti – Hans Klemm, şi cu David Cohen, adjunct al directorului CIA. La întrevedere a participat şi directorul general al SRI, Eduard Hellvig.

“Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, și șeful SRI, Eduard Hellvig, au fost la guvern împreună cu adjunctul șefului CIA, care e în vizită în România și pe care l-am primit cu deschidere pentru a discuta despre viziunea CIA în ceea ce privește situația din regiune, despre parteneriatul pe care îl avem cu SUA. A fost o discuție interesantă”, a explicat joi seara, la Realitatea Tv, premierul Cioloș.

Despre ameninţarea lui Liviu Dragnea

Referitor la declarațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, care a susținut că va da jos Guvernul Cioloș după campania electorală pentru alegerile locale, Dacian Cioloș a declarat: “Sunt declarațiile unui lider politic, le iau ca atare. Parlamentul, așa cum a numit acest Guvern, poate să și-l demită. Responsabilitatea deciziilor politice este în față a cetățenilor. Nu mă impresionează astfel de declarații.”

Despre implicarea în viața politică

Premierul a declarat că nu va profita de eventualul capital de popularitate dobândit de-a lungul mandatului.

El spune că nu se va înscrie în vreun partid și nu va candida la aleferile parlamentare din această toamnă și că oferă garanții pentru acest lucru : ”Se poate întâmpla să greșesc. dar nu o să mint niciodată” – a declarat premierul.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.5.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

[RBL] Leadershipul și educația – piloni ai unei societăți antifragile

Vladimir Ionescu

Astăzi a avut loc cea de-a doua zi a Conferinței Naționale RBL – Antifragilitate într-o lume a crizelor, aducând în atenția celor peste 250 de… Mai mult

Stiri

12 direcții prioritare din planul național de redresate cu fonduri europene – concluzii după întâlnirea Klaus Iohannis – Ludovic Orban

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au stabilit miercuri 12 direcții prioritare de accesare a fondurilor europene alocate României în următorul exercițiu financiar. Președintele… Mai mult

Stiri

VIDEO Răzvan Atim, UiPath: „Toate sarcinile din activitatea unei microîntreprinderi pot fi automatizate”

Redacţia

Este esențial pentru companiile mici să adopte tehnologia pentru a gestiona volume mari care compactează business-ul, a spus Răzvan Atim, General Manager pentru Europa de… Mai mult

Stiri

VIDEO Raluca Nicolescu, Raiffeisen Bank: Recomandăm firmelor să vorbească cu banca înainte de a aplica pe programe de finanțare

Redacţia

Directorul ariei IMM de la Raiffeisen Bank, Raluca Nicolescu a vorbit la conferința „Finanțarea IMM-urilor în criza COVID-19”, organizată pe 20 octombrie despre faptul că… Mai mult

Stiri

Primăria Capitalei reziliază contractul cu turcii de la Bozankaya Otomotiv pentru achiziția a 100 de troleibuze

Vladimir Ionescu

Primăria Capitalei a anunţat miercuri că a demarat procedura de reziliere a contractului privind achiziţia a 100 de troleibuze noi, având în vedere că nu… Mai mult

pagina-conferinte

VIDEO CONFERINȚA ONLINE Finanțarea IMM-urilor în criza COVID-19

Redacţia

București, 20 octombrie 2020. Organizator: CursDeGuvernare.ro în parteneriat cu Raiffeisen Bank. Speakeri : Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș alături de alți oficiali din Guvern, reprezentanți… Mai mult

Europa

Polonia / Grevă de o zi din cauza restrângerii dreptului de a face avort

Iulian Soare

Angajați din toată Polonia protestează miercuri față de o sentină a Curții Constituționale prin care au fost interzise  avorturile chiar și în cazul în care… Mai mult