România nu va avea nevoie să tragă tranşele din acordul cu FMI şi Comisia Europeană în anul 2012, potrivit datelor economice actuale, a susţinut, luni, premierul Emil Boc, care i-a sfătuit pe consilierii guvernatorului Băncii Naţionale să se ocupe de rezervele BNR, Guvernul gestionând deficitul bugetar.
Într-o emisiune a TVR1, Boc a fost întrebat dacă România va accesa tranşele de la FMI şi CE, în condiţiile în care Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a estimat că ţara poate funcţiona timp de patru luni, fără să acceseze împrumuturi, relatează Agerpres.
Premierul a subliniat astfel că România are la dispoziţie soluţia accesării împrumuturilor de la FMI şi CE în 2012, însă numai dacă se va înrăutăţi situaţia economică, astfel încât Guvernul să nu reducă salariile sau pensiile.
„Eu îi sfătuiesc pe cei de la BNR să se ocupe de rezervele BNR şi de deficitul bugetar să se ocupe Guvernul, mă refer la consilierii guvernatorului. Pot să vă spun cu certitudine că datele pe care le avem arată că nu vom avea nevoie în 2012 să accesăm soluţia acordului cu FMI şi CE, dar dacă apare acea ipoteză a înrăutăţirii situaţiei internaţionale – un scenariu plauzibil până la un punct – avem butonul pe care să apăsăm, ca noi să nu mai fim nevoiţi să reducem salarii sau pensii”, a spus Boc, la TVR1.
Şeful Guvernului a arătat că priveşte cu optimism prudent anul 2012.”Anul viitor îl privesc cu un optimism prudent. Mă refer la faptul că anul viitor nu va fi nevoie să operăm alte măsuri de austeritate care să afecteze populaţia. (…) În cazul în care va fi situaţia în Europa aşa cum unii spun şi este posibil, noi avem acordul cu FMI şi Comisia Europeană ca un element de rezervă. Nu avem în intenţie să accesăm bani de la Comisia Europeană sau de la Fondul Monetar”, a subliniat Emil Boc.
El a arătat că „este cert că în actualele condiţii, dacă ele nu se înrăutăţesc dramatic”, nu va fi nevoie de accesarea tranşelor de la FMI şi Comisia Europeană.
Pe 8 decembrie, la Sinaia, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru a afirmat că poziţia României este una stabilă şi că ţara ar putea funcţiona fără împrumuturi cel puţin patru luni.
„Eu am spus că România are o poziţie stabilă. Ea funcţionează în mod normal. Am precizat într-un exerciţiu intelectual că, dacă lucrurile s-ar agrava şi anumite surse de finanţare care sunt astăzi disponibile pentru România nu ar mai fi, în acest caz avem la dispoziţie acordul precauţionar cu Uniunea Europeană şi cu Banca Mondială”, a spus Croitoru, corectând o serie de afirmaţii apărute în presă.
De asemenea, surse oficiale au afirmat, joi, la Sinaia, că Ministerul de Finanţe ar avea un fond de rezervă (buffer) la BNR în valoare de trei miliarde de euro care ar ajunge pe o perioadă de 10-12 luni.
Boc nu se gândește la demisie
Premierul Boc a declarat că strategiile PDL de relansare a partidului nu prevăd retragerea sa de la conducerea Guvernului şi că deciziile legate de o eventuală remaniere a miniştrilor le va lua împreună cu preşedintele Băsescu, după ce activitatea acestora va fi analizată „la momentul potrivit”.
„Ascult toate punctele de vedere legate de remaniere, dar iau deciziile împreună cu preşedintele. Ascult toate opiniile, dar decizia este la mine şi la preşedinte”, a spus Boc luni seara, la postul public de televiziune, citat de Mediafax.
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, săptămâna trecută, că nu vede rostul unei eventuale remanieri de aici înainte, decât, cel mult, ca o stratagemă de imagine.
„După mine, e târziu deja. Adică, n-ar fi făcută decât în ideea de a mai câştiga ceva imagine. E târziu. Dacă intrăm în 2012, dacă până la urmă legea aceasta cu comasarea alegerilor va fi declarată constituţională – pentru că am înţeles că a fost atacată la Curtea Constituţională – înseamnă că vom avea alegeri undeva în noiembrie. Deja, în 2012 toate partidele intră în stare de pre-campanie, campanie”, a spus el, la Europa FM.
Liderul PDL Elena Udrea a declarat, în 10 decembrie , la Realitatea TV, că o remaniere guvernamentală trebuie făcută, pentru relansarea încrederii populaţiei, ea menţionând însă că decizia referitoare la cine şi când va fi schimbat aparţine premierului.
Ea a spus, răspunzând unei întrebări, că remanierea trebuie făcută, pentru că lumea vrea să vadă figuri noi.
Ministrul a menţionat că Guvernul nu a făcut erori pe fond, dar o remaniere ar fi necesară pentru relansarea încrederii populaţiei.