13 decembrie, 2022

Statele membre UE au convenit luni seara să înghețe aproximativ 6,35 miliarde euro din fondurile alocate Ungariei din bugetul multianual UE.

Este o decizie istorică, fiind pentru prima dată când UE folosește noul mecanism de condiționalitate pentru a evita „riscurile bugetare” apărute după dezechilibrele democratice produse de guvernul Viktor Orban.

Ambasadorii au ”salvat” un miliard euro pentru Ungaria în schimbul renunțării la veto-ul Budapestei pe 2 decizii majore ale UE

Ambasadorii UE au fost de acord să înghețe 55% din fondurile alocate Ungariei pentru trei programe de coeziune, mai puțin decât valoarea de 65% (echivalent a 7,5 miliarde euro) propusă de Comisia Europeană.


Miliardul ”salvat” de ambasadorii UE este urmare a promisiunii Ungariei că va renunța la veto-urilor care au blocat ajutorul UE acordat Ucrainei și impozitului minim pe profit. Întrebat de Politico dacă înțelegerea a fost negociată în prealabil, ambasadorul ceh la UE Edita Hrdá a răspuns: „Desigur. N-am fi încercat așa ceva dacă nu eram sigură că avem șanse de reușită.”

Ambasadorul Edita Hrdá a negat că Ungaria ar primi compensații din alte fonduri UE, cum ar fi programul RepowerEU pentru investiții în infrastructura energetică, un zvon care a circulat printre diplomații UE.

Aprobarea PNRR-ului Ungariei, parte a compromisului încheiat cu Budapesta

Ambasadorul ceh a subliniat că parte a înțelegerii cu Ungaria este și promisiunea UE că va aproba planul de redresare economică depus de Budapesta. Dacă țările UE nu ar aproba planul de redresare al Ungariei până la sfârșitul anului, Budapesta ar pierde automat miliarde de euro (70 la sută din 5,8 miliarde de euro în granturi, mai exact).

Acum, Ungaria mai are șansa de a primi acele fonduri în 2023 și 2024, împreună cu deblocarea celor 6,35 miliarde de euro din fonduri structurale înghețate, cu condiția ca Bruxelles să constate că țara a făcut suficiente reforme.


Guvernul lui Viktor Orbán se confruntă cu o presiune crescândă din partea piețelor financiare, care cer prime de risc din ce în ce mai mari pentru datoria maghiară. Pierderea a 4,1 miliarde de euro din fonduri de recuperare, care se ridică la aproximativ 2,1% din PIB-ul Ungariei și care sunt deja planificate în buget, ar fi afectat serios finanțele Ungariei.

Înțelegerea cu Ungaria mai trebuie aprobată de miniștrii de finanțe din UE – ceea ce se va produce miercuri printr-o așa-numită procedură scrisă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: