duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 aprilie, 2020

Profitul net al OMV Petrom (SNP) a scăzut cu 43%, până la 653 de milioane de lei, în primul trimestru din 2020 față de aceeași perioadă din 2019, chiar dacă veniturile companiei au crescut cu 12%, până la 6,08 miliarde de lei, potrivit raportului companiei trimis la Bursa de Valori București (BVB).

„Rezultatul din exploatare în T1/20 a scăzut la valoarea de 830 milioane de lei lei, comparativ cu 1.288 milioane de lei în T1/19, în principal ca urmare a mediului de piață nefavorabil, prețurile mai mici și începutul crizei generate de COVID-19 având un impact negativ asupra performanței grupului”, spune compania în raportul citat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În ciuda rezultatelor care erau de așteptat, acțiunile SNP au închis sesiunea de la BVB de marți în creștere cu 1,43%, din cauza dividendelor foarte atractive acordate din profitul pe anul trecut. Randamentul dividendului este de 10%, la prețul acțiunii înregistrat de miercuri dimineață.

(Citiți și: „Statul primește 362 mil. lei dividende de la OMV Petrom”)


Compania își prezintă și explică astfel rezultatele:

  • Profitul inainte de impozitare in T1/20 a fost iîn suma de 780 mil lei, mai mic comparativ cu 1.313 mil lei in T1/19.
  • Rezultatul din exploatare (CCA excluzând elementele speciale) a scăzut cu 21% în T1/20, la valoarea de 975 milioane de lei, ca urmare a evoluției negative în Upstream, din cauza prețurilor mai mici la țiței, parțial compensate de contribuția pozitivă mai mare a segmentului Downstream, în principal ca rezultat al marjelor de rafinare mai mari, al unei performanțe mai bune în vânzări și efectului pozitiv din instrumente de acoperire impotriva riscurilor și din contracte forward
  • Valoarea veniturilor din vânzari consolidate a crescut cu 12% comparativ cu T1/19, susținută de volume mai mari ale vânzărilor de gaze naturale, parțial compensate de prețuri de piață mai mici ale mărfurilor și volume mai mici ale vânzărilor de electricitate.
  • Investițiile au însumat 958 milioane de lei în T1/20, cu 16% mai mari față de T1/19, în principal direcționate către investițiile din Upstream în valoare de 657 milioane de lei (T1/19: 650 mil. lei).
  • Investițiile din Downstream au fost în valoare de 295 milioane lei (T1/19: 168 mil. lei), alocate aproape în intregime pentru Downstream Oil (T1/19: 158 mil. lei).
  • Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 63% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 35% iar cele din Upstream 1% (vânzarile din Upstream fiind, în mare parte, vanzari în interiorul Grupului, nu către terți).
  • Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil actionarilor OMV Petrom S.A. a fost de 760 milioane de lei (T1/19: 1.056 mil. lei). Elementele speciale cuprind venituri nete in valoare de 94 mil lei, reprezentand in principal castiguri temporare din contractele forward in Downstream Gas.
  • Pierderile din deținerea stocurilor au fost în sumă de 239 mil lei in T1/20, in principal ca urmare a unei scaderi abrupte a pretului titeiului.
  • În T1/19 elementele speciale au cuprins venituri nete în valoare de 23 mil lei, în timp ce câștigurile din deținerea stocurilor au fost în sumă de 38 mil lei.
  • Rezultatul financiar net a fost o pierdere de 50 milioane de lei în T1/20, comparativ cu un câștig de 24 mil lei în T1/19, în principal din cauza cheltuielilor mai mari cu dobânzile în legatură cu actualizarea creanțelor și veniturilor mai mici din dobanzi, având în vedere că T1/19 a inclus efectul pozitiv ca urmare a clarificării unei spețe fiscale.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: