joi

23 mai, 2024

29 iunie, 2023

Polonia a anunțat că-și va întări frontiera de est, de teama luptătorilor din grupul Wagner exilați în Belarus. Prezenţa grupului de mercenari Wagner în Belarus poate constitui „o ameninţare potenţială” pentru ţările vecine membre ale flancului estic al NATO, a explicat preşedintele polonez Andrzej Duda.

Viceprim-ministrul Jaroslaw Kaczynski, citat de Reuters, a explicat miercuri că, din informațiile Varșoviei, aproximativ 8.000 de soldați Wagner se află deja în Belarus. Polonia va lua atât măsuri temporare, cât și permanente pentru a consolida granița, inclusiv creșterea prezenței forțelor de securitate și creșterea fortificațiilor, a spus acesta.

Întrebat joi dacă Bruxelles-ul ar trebui să ajute Varșovia să plătească astfel de măsuri, ministrul adjunct de Extern, Pawel Jablonski, a declarat că „Polonia se așteaptă la asta”. „Solidaritatea europeană înseamnă sprijinirea țărilor amenințate cu destabilizarea”, a declarat el la radioul public.

Trupele Wagner, o amenințare penrtu Polonia și statele baltice


„Este dificil să excludem că prezenţa grupului Wagner în Belarus ar putea constitui o ameninţare potenţială pentru Polonia, care are o frontieră comună cu Belarus, o ameninţare pentru Lituania (…), precum şi, potenţial, pentru Letonia, care de asemenea se învecinează cu Belarus”, a declarat Duda pentru jurnalişti la Kiev.

„La ce servesc cu adevărat forţele grupului Wagner, altfel spus ale armatei ruse, anume în Belarus? Sunt ele menite să ocupe Belarus sau să creeze o ameninţare suplimentară dinspre nord la adresa Ucrainei, ameninţând cu un atac potenţial această ţară dinspre Belarus? Sau aceasta este o formă de ameninţare potenţială faţă de ţările noastre din NATO, faţă de Polonia?”, a declarat Duda.

Marţi, Andrzej Duda atenţionase deja în legătură cu ameninţarea pe care o presupune prezenţa mercenarilor Wagner în Belarus, însă atunci el s-a referit doar la ţara sa, Polonia.

Marţi după-amiază, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a confirmat că fondatorul grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a sosit în Belarus.


Lukaşenko a declarat că nu va construi baze pentru gruparea Wagner şi nici nu va deschide centre de recrutare pentru aceasta, dar i-ar putea oferi o bază dezafectată a armatei.

De asemenea, el i-a dat ministrului său al apărării, Viktor Krenikov, sarcina de a discuta cu Prigojin posibilitatea de formare în Belarus a unei unităţi militare după modelul Wagner.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: