14 martie, 2022

Armata din Belarus îi împinge din nou peste graniță pe solicitanții de azil din Orientul Mijlociu, anunță The Guardian, care citează mărturii ale oamenilor goniți din lagărele din Belarus.

Zeci de solicitanți de azil blocați de luni de zile într-un cămin improvizat din Bruzgi, un sat din Belarus la mai puțin de 2 km de granița poloneză, au primit pe 5 martie ordin de la soldați să părăsească clădirea sub amenințarea armei.

Migranților li s-au oferit două opțiuni: să traverseze granița în Polonia, sau să intre în Ucraina.

”Ne-au bătut și ne-au oferit 2 variante: fie plecăm în Polonia, fie în Ucraina”


”Un grup de șapte militari pe care nu i-am mai văzut până acum a intrat în lagăr. Au intrat în clădire ținând arme în mână, ne-au bătut și ne-au spus că avem două opțiuni: fie să trecem în Polonia, fie să mergem în Ucraina”, a spus un bărbat care a sosit în Belarus în toamna trecută.

(Citiți și: Război hibrid la porțile Europei: Rusia/Belarus vs. UE/Polonia. Începutul”)

UE l-a acuzat în toamna anului trecut pe Alexander Lukașenko că provoacă în mod deliberat o criză a refugiaților la frontiera sa de est, organizând circulația oamenilor din Orientul Mijlociu la Minsk și promițându-le o intrare în siguranță în blocul comunitar.

Mișcarea a fost văzută ca o răzbunare a lui Lukașenko pentru sancțiunile pe care Bruxelles le-a impus regimului său după represiunea pornită împotriva societății civile și a oponenților politici după ultimele alegeri prezidențiale.

În noiembrie 2021, autoritățile din Belarus au escortat mii de oameni la granița cu Polonia, provocând o criză a migrației.


Martorii au povestit pentru The Guardian că, la acel moment, armata a adunat grupuri de până la 50 de persoane pe care le-au condus la graniță, a tăiat sârma ghimpată și a împins oamenii să treacă în Polonia. Sute de migranți au reușit să se ascundă în păduri, dar alții au fost prinși și au fost împinși violent înapoi în Belarus.

Ulterior, autoritățile din Belarus au început să-i mute pe cei care nu au putut să intre în Polonia într-un depozit vamal transformat în cămin, la Bruzgi.

Lagăr golit de 1.000 de oameni la 10 zile după invazia Ucrainei

Peste o mie de migranți din Orientul Mijlociu și-au petrecut ultimele patru luni acolo. La zece zile după invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin, război susținut de Belarus, a venit ordinul de golire a lagărului.

Bărbatul a explicat pentru The Guardian că în acea zi soldații au adunat toți oamenii din lagăr pentru a le comunica noile directive.

Grupul militar a anunțat că a primit ordin de eliberare a căminului. „Ne-au pus să stăm pe pământ”, a explicat bărbatul „și ofițerul a întrebat oamenii dacă vor să meargă în Polonia sau în Ucraina”.

Anna Alboth, de la Minority Rights Group și co-fondator al Grupa Granica, o rețea poloneză de ONG-uri care monitorizează situația de la graniță, a declarat că a observat o creștere a numărului de solicitanți de azil care trec din Belarus în Polonia.

Organizațiile caritabile se tem că solicitanții de azil vor fi din nou folosiți de Belarus pentru a genera o nouă criză umanitară la granița de nord-est a Poloniei, care se luptă deja să facă față migrației în masă a ucraineanilor care fug de război.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: