joi

25 aprilie, 2024

23 ianuarie, 2023

Liderii europeni nu s-au sfiit să declare împrumuturile de 18 miliarde de euro acordate Ucrainei în 2023 ca instrument pentru „menținerea stabilității macrofinanciare a țării”. Pentru președintele Consiliului European, Charles Michel, un astfel de ajutor arată că Bruxelles-ul este „foarte hotărât să sprijine Ucraina cât de mult putem”.

Cu toate acestea, pe măsură ce războiul continuă și presiunea asupra economiei Ucrainei crește, legile de bază ale piețelor – și secolele de istorie – descriu o imagine mult mai pesimistă a impactului real al sprijinului financiar al Europei, scrie Eoin Drea, cercetător la Centrul Wilfried Martens pentru Studii Europene, în Politico.

”Realitatea este că Ucraina curajoasă, bombardată și devastată din punct de vedere economic are nevoie de un acord internațional pe tema datoriilor pentru a câștiga pacea viitoare. Și dacă Kievul dorește să aibă o șansă realistă de redresare postbelică, această înțelegere ar trebui să includă o restructurare semnificativă a datoriilor și transferul a zeci de miliarde de euro în granturi nerambursabile”, notează cercetătorul.


Cu o rată a inflației de 26%, rate ale dobânzii de 25% și o scădere cu o treime a Produsului Intern Brut (PIB) în 2022, Ucraina atinge limitele politicii economice convenționale existente.

În curând, Kievul va trebui să recurgă la tipărirea de bani pentru a finanța serviciile publice zilnice, iar acest lucru va duce la o catastrofă economică.

Ucraina a amânat deja plățile până în 2024 pentru până la 20 de miliarde de euro din datoriile sale deținute de investitori internaționali. Și, deși cele aproximativ 6 miliarde de euro pe care țara le-a economisit prin această acțiune sunt importante, suma este mică în comparație cu deficitul bugetar estimat la 40 de miliarde de euro doar în 2023.

”Ucraina are nevoie de o anulare a datoriilor – din păcate, UE vrea doar să continue să se împrumute”, avertizează Eoin Drea.


Creditele în valoare de 18 miliarde de euro de la UE vor trebui în cele din urmă să fie rambursate, începând din 2033. Încărcarea cu tot mai multe datorii – chiar și pe termen lung, cu dobândă practic zero – reduce potențialul Ucrainei de a recupera rapid după război.

”În acest context, țările membre ale UE ar trebui să preia conducerea în furnizarea de granturi bilaterale Ucrainei”, susține specialistul, avertizând că o restructurare din partea UE, în ansamblu, este improbabilă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: