miercuri

21 februarie, 2024

4 octombrie, 2022

Comisarii europeni Thierry Breton şi Paolo Gentiloni susţin că actuala criză energetică necesită solidaritate în rândul statelor membre UE, inclusiv emiterea de datorii garantate în comun, la fel cum s-a întâmplat în perioada pandemiei, informează Bloomberg.

„Criza energetică şi creşterea tensiunilor sociale într-un context de inflaţie record şi preţuri astronomice la gaze şi electricitate ne-au adus la o nouă răscruce. Aceasta este o oportunitate pentru a reafirma, prin acţiuni hotărâte, principiile solidarităţii şi acţiunii comune”, spun cei doi comisari într-un editorial publicat în mai multe ziare europene.  

„Pentru a depăşi faliile create de diferite marje de manevră din bugetele naţionale, trebuie să ne gândim la instrumente comune la nivel european. Doar un răspuns bugetar european ne va permite, prin susţinerea acţiunilor BCE, să răspundem eficient la criza actuală şi să calmăm pieţele financiare volatile”, susţin cei doi comisari europeni.

Germania se împrumută 200 miliarde pentru a ajuta economia


Însă emiterea de datorii comune este posibil să se confrunte cu o opoziţie acerbă din partea statelor membre adepte ale austerităţii, mai ales din partea Germaniei, care a anunțat recent prin cancelarul Olaf Scholz că va debloca fonduri de 200 miliarde euro pentru plafonarea prețurilor la energie.

Chiar dacă în pandemie blocul comunitar a lansat un program de urgenţă în valoare de 1.800 miliarde de euro, susţinut de datorii comune, o astfel de măsură a fost una fără precedent.

(Citiți și: Costurile de împrumut cresc în toată Europa. Situația delicată a României)

De asemenea, Thierry Breton, care deţine portofoliul pieţei interne, şi Paolo Gentiloni, responsabil pentru economie, au avut opinii mixte cu privire la planul Germaniei de a demara împrumuturi uriaşe.

Deşi „răspunde la o nevoie pe care am recunoscut-o şi am evidenţiat-o, aceea de a sprijini economia”, planul Germaniei ridică un semn de întrebare cu privire la ce înseamnă acest program „pentru ţările care nu dispun de un spaţiu fiscal similar”, susţin comisarii europeni.


Potrivit acestora, „este mai important ca niciodată să evităm fragmentarea pieţei interne”.

Germania nu agreează ideea

În replică, ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, a apărat planul ţării sale de a împrumuta 200 de miliarde de euro de pe pieţele financiare pentru a-şi finanţa măsurile de susţinere a gospodăriilor şi companiilor în contextul preţurilor mari la energie.

Totodată, acesta respinge ideea emiterii de datorii comune la nivelul UE ca răspuns la criza energetică.

 „Datoriile comune nu ne ajută, pe termen lung, să ne consolidăm competitivitatea cu finanţele sustenabile ale statelor”, a spus ministrul german Christian Lindner, citat de Bloomberg.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: