miercuri

24 aprilie, 2024

10 octombrie, 2022

Convingerea piețelor financiare că planul tău economic este credibil se dovedește tot mai dificil și pentru economii mari, precum Italia și Marea Britanie, scrie Politico într-o analiză pe tema impactului măsurilor anunțate de politicienii europeni de extremă dreapta care au preluat guvernarea.

În Marea Britanie, Banca Angliei a fost nevoită să intervină de urgență pentru a stabiliza lira, după ce cabinetul noului premier a anunțat planuri pentru o amplă reformă fiscală, finanțată pe datorie, care a dus la vânzarea accelerată de titluri de stat și la deprecierea accentuată a monedei.

(Citește și: „Radu Crăciun / Avertismentul venit din Marea Britanie pentru România”)

În Italia, costurile de împrumut aferente finanțării datoriei publice au explodat după ce agenția Moody’s a avertizat că ar putea retrograda rating-ul țării la „junk” (nerecomandat investițiilor) în situația în care premierul Georgia Meloni (foto) renunță la reformele economică planificate, caz în care riscul ca Roma să cadă într-o criză a datoriei publice crește considerabil.


Cu toate că abordările politicienilor din cele două state sunt diferite, lecția este aceeași, notează jurnaliștii străini. Piețele financiare sunt ”alergice” la instabilitate și radicalism politic și îi vor pedepsi repede pe liderii a căror planuri economice nu sunt convingătoare.

Riscul destabilizării financiare nu ar trebui să reprezinte o îngrijorare doar pentru liderii populiști din Marea Britanie și Italia, ci și pentru vecinii lor, deoarece instabilitatea se poate răspândi rapid prin sistemul financiar, mai ales într-o uniune monetară precum zona euro.

Dacă Marea Britanie a fost ”taxată” rapid de investitori, aceștia au fost ceva mai îngăduitori în cazul Italiei. Lucrurile s-au precipitat însă după ce agenția de rating Moody’s a anunțat că nu va ezita să scoată obligațiunile guvernamentale italieni de pe lista activelor recomandate investițiilor.

Meloni a anunțat că vrea să revizuiască planul italian de revenire și reziliență, un lucru pe care regulile europene în permite doar în situații excepționale. Revizuiri limitate sunt permise, însă nu schimbări structurale.


Un alt test al noii conduceri de la Roma îl va reprezenta bugetul pe anul viitor, care trebuie trimis la Bruxelles pentru revizie până la jumătatea acestei luni. Propunerile coaliției de dreapta a lui Meloni, precum reduceri de taxe și creșteri de pensii, ar putea duce la o creștere a cheltuielilor guvernamentale.

Acest lucru ar adăuga o presiune suplimentară asupra datoriei și ar fi privit cu ochi răi de investitori.

„Semnele că datoria ar putea începe să aibă o tendință ascendentă semnificativă, fie ca urmare a perspectivelor de creștere semnificativ mai slabe, a unei creșteri a costurilor dobânzilor sau a unei relaxări fiscale semnificative, ar avea un impact negative asupra rating-ului”, a avertizat Moody’s.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: