Șaisprezece partide populiste europene de dreapta, inclusiv câteva aflate la conducerea unor guverne, au semnat vineri o declarație comună în care anunță că se opun direcției politice UE de construire a unui super-stat.
Supranumită Adunarea patrioților europeni, mișcarea are un aderent și din România: Partidul Național Țărănesc – Creștin și Democrat.
Potrivit Politico, între partidele care au semnat declarația se numără Fidesz, partidul prim-ministrul ungar Viktor Orbán, Partidul Lege și justiție din Polonia, Adunarea națională din Franța, condus de Marine Le Pen, Partidul Libertății din Austria, partidul spaniol Vox, Liga italiană și Frații Italiei, partide conduse de Matteo Salvini și, respectiv, Giorgia Meloni.
Semnatarii declarației comune provin din diferite familii politice, care s-au străduit deseori în trecut să colaboreze, dar au eșuat.
„UE devine din ce în ce mai mult un instrument al forțelor radicale care ar dori să realizeze o transformare culturală, religioasă și, în cele din urmă, o construcție a Europei fără națiuni, cu scopul de a crea un superstat european”, afirmă părțile semnatare.
Cele 16 partide au încadrat declarația lor ca o contribuție la dezbaterea despre viitorul UE, în curs de desfășurare de la începutul acestui an.
„Națiunile europene ar trebui să se bazeze pe tradiție, pe respectul pentru cultura și istoria statelor europene, pe respectul pentru moștenirea iudeo-creștină a Europei și pentru valorile comune care unesc națiunile noastre. Ne reafirmăm convingerea că familia este unitatea de bază a națiunilor noastre. Într-o perioadă în care Europa se confruntă cu o criză demografică gravă, cu rate scăzute ale natalității și cu îmbătrânirea populației, elaborarea politicilor pro-familiale ar trebui să fie un răspuns în locul imigrației în masă ”, arată declarația.
Nicolas Bay, care conduce delegația Adunării Naționale în Parlamentul European, a declarat că obiectivul manifestului este formarea unui grup mai larg în Parlamentul European „în lunile următoare”.
Dar Ryszard Legutko, un europarlamentar PiS, a declarat că nu există „nicio intenție” de a forma un nou grup în Parlamentul European. „Acest lucru nu afectează configurația grupurilor”, a spus Legutko, co-președintele grupului conservatorilor europeni și reformiștilor din Parlamentul European.