duminică

14 aprilie, 2024

12 septembrie, 2011

Christian Lindner, secretar general al Partidului Democrat Liber (FDP), aflat la guvernare în Germania, nu exclude posibilitatea ca Grecia să renunţe la moneda unică europeană, ca urmare a crizei datoriilor suverane.

”Într-o analiză finală, nu trebuie exclusă eventualitatea ca Grecia să vrea sau să trebuiască să părăsească zona euro”, a spus politicianul german, într-un interviu acordat postului ZDF.

El a subliniat, însă, că obiectivul liderilor eurozonei este de a menţine Grecia în uniunea monetară, Atena urmând să primească ajutorul europan numai va continua măsurile de austeritate convenite.


În schimb, oficialii de la Bruxelles au dat, luni, asigurări că Executivul european nu analizează vreun scenariu care să implice eventuala intrare a Greciei în incapacitate de plată.

Întrebat dacă ia Comisia Europeană în considerare posibilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată, Amedeo Altafaj, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a răspuns: ”Răspunsul este nu”.

Săptămâna trecută, publicaţia germană Der Spiegel a scris că ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, i-ar fi însărcinat pe specialiştii săi să studieze diferite situaţii care pot deriva dintr-un eventual faliment al Greciei.

Una dintre variantele care ar analizate la Berlin este ca Grecia să revină la drahmă, în locul euro, susţine Der Spiegel.


Luni, Comisia Europeană a anunţat că deficitul bugetar al Greciei în 2011 va ajunge la 9,5% din PIB, mult peste estimarea iniţială a Atenei, de 7,6%, relatează AP.

În trimestrul II al anului 2011, economia Greciei a scăzut cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, în condiţiile în care iniţia se estmase o contracţie de 6,9%.

Între timp, moneda unică a scăzut până la minimul ultimelor şapte luni, faţă de dolarul american, pe fondul temerilor investitorilor referitoare la intrarea în incapacitate de plată a Greciei şi a disensiunilor în rândul autorităţilor europene referitoare la criza datoriilor, transmite AP.

Luni dimineaţa, euro scăzuse cu 0,3%, până la nivelul de 1,3573 dolari.

Liderul zonei euro, Jean-Claude Juncker, a dat, luni, asigurări că liderii uniunii monetare vor face tot ce este necesar pentru a apăra euro, inclusiv să majoreze valoarea Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), dacă va fi nevoie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: