fbpx

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

La obiect

Creșterea comerțului se stabilizează – rămâne discrepanța severă față de evoluția PIB

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit… Mai mult

06.09.2021

Politică – Sindicate – și înapoi: cum s-a întors Gabriel Oprea pe ușa sindicală în CEx-ul PSD

de Mariana Bechir , 25.11.2019

Gabriel Oprea, fost vicepremier în câteva guverne PSD și acuzat în dosarul polițistului Bogdan Gigina, a revenit pe prima scenă a politicii românești printr-o schemă complicată dezvăluită după turul doi al alegerilor prezidențiale.

În acest moment, generalul în rezervă este membru, cu drept de vot, al Comitetului Executiv Național (CEx) al PSD.

“Noi am făcut protocol de colaborare cu sindicatele (…), iar prin aceste protocoale pe care le-am semnat, liderii sindicatelor respective fac parte din Comitetul Executiv Naţional. (…) Toţi liderii de sindicate au funcţie de vicepreşedinte la nivel de Comitet Executiv Naţional. Am făcut cu cinci sindicate, deci avem cinci vicepreşedinţi”, a explicat Viorica Dăncilă, duminică noaptea, apariția lui Gabriel Oprea în sediul central al partidului.

Doi dintre vicepreședinții social-democraților au declarat pentru cursdeguvernare.ro că își amintesc discutarea în CEx a protocoalelor cu sindicatele și de eventuala numire a unor persoane în calitatea de vicepreședinți ai PSD, dar spun că nu știau să fi avut loc deja astfel de numiri.

CNSLR-Frăția, partener tradițional al PSD și un istoric lung de lideri condamnați penal

În România există cinci mari confederații sindicale, iar liderii a patru dintre ele – cartel Alfa, BNS, Meridian și Confederația Sindicatelor Democratice din România – au declarat pentru cursdeguvernare.ro că Nu au semnat niciun protocol de colaborare, cu niciun partid.

Doar CNSRL-Frăția are. Conform prim-vicepreședintelui CNSLR-Frăția, Florin Bercea, această confederație a aprobat și parafat înțelegerea cu PSD în ultima lună, înainte de primul tur al prezidențialelor.

Vasile Marica, președinte Sed Lex și vicepreședinte CNSLR-Frăția, a explicat pentru cursdeguvernare.ro că protocolul vizează strict colaborarea pe subiecte punctuale precum salarizarea, Legea 62 privind dialogul social (dezbătută în Parlament), pensionările și Inspecția Muncii.

Leonard Bărăscu, președintele organizației, unul dintre partenerii PSD, nu a răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma calitatea sa de vicepreședinte în CEx-ul PSD.

CNSLR-Frăția este confederația ce a fost condusă timp îndelungat, la vedere sau din umbră, de Liviu Luca, sindicalistul – om de afaceri apropiat de Sorin Ovidiu Vîntu și aflat acum în penitenciarul din Ploiești, unde execută o condamnare la 10 ani de închisoare rezultată din contopirea pedepselor din trei dosare.

Confederația a mai avut până de curând un lider în închisoare – Marius Petcu, eliberat condiționat în 2016, după trei ani executați într-un dosar de corupție. Actualul lider al CNSLR- Frăția, Leonard Bărăscu, este succesorul său la conducerea Federației sindicale Sanitas.

De-a lungul timpului, CNSLR-Frăția s-a dovedit organizația sindicală cea mai apropiată de viața politică și a propulsat în PSD figuri marcante ale formațiunii, cel mai ilustrativ exemplu fiind fostul deputat Miron Mitrea. Acesta a executat și el o pedeapsă cu închisoarea pentru corupție, a fost eliberat condiționat în 2016, și a devenit în această toamnă consilier de campanie al Vioricăi Dăncilă.

Legea le interzice sindicatelor desfășurarea de activități cu caracter politic

Combinarea intereselor sindicale cu cele ale partidelor s-a practicat în toți anii de după 1989, chiar dacă orgnizațiile sindicale susțin acum că ar fi ilegală și incorectă o asemenea colaborare.

Victor Ciorbea, a fost lider al CNSLR, înainte de a devenit politician și premier al României, iar în legislatura 2008 – 2012 s-a ajuns ca nu mai puțin de șase lideri de federații să fie aleși pe locurile PSD și PDL.

Cu toate acestea, legislația le interzice sindicatelor să facă politică, interdicție stabilită în două reglementări – Legea nr. 62/2011 privind dialogul social și Legea nr. 54 din 24 ianuarie 2003 a sindicatelor – care precizează:

  • Organizațiile sindicale sunt independente față de autoritățile publice, de partidele politice și de organizațiile patronale.
  • Organizațiile sindicale nu pot desfășura activități cu caracter politic.

Colaborarea PSD cu “sindicatele”, manevră pentru ca Gabriel Oprea să ajungă în CEx?

Colonelul Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), a semnat el însuși, în campania electorală pentru demiterea președintelui Traian Băsescu (2012), un controversat Acord de colaborare cu USL (alianța formată din PSD și PNL).

Semnatarii din partea alianței au fost Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi Daniel Constantin.

Acum, Mircea Dogaru, care a declarat pentru cursdeguvernare.ro că nu a fost contactat de PSD, spune că aceste înțelegeri sunt ilegale. Cu atât mai mult, atrage el atenția, cu cât militarii activi nu au voie să facă politică, iar Gabriel Oprea susține că are astfel de membri.

În opinia sa, schema actuală a fost special concepută pentru ca generalul Gabriel Oprea să ajungă în PSD.

Generalul a înregistrat după alegerile europarlamentare Uniunea Militarilor si Polițiștilor “Mihai Viteazul”, însă pe Ordonanța nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, nu pe Legea sindicatelor, întrucât cadrele active nu pot fi membri de sindicat.

Asociația nu percepe cotizații, ci îi obligă pe membri săi să redirecționeze către această structură cei 2% din impozitul anual pe venit.

Uniunea a reușit să atragă membri promițând revenirea susține revenirea la Legea 223/2015, legea pensiilor militare ce a făcut ca pensiile rezerviștilor să urce la mult peste 100% din veniturile ultimelor luni de activitate, deoarece includea toate bonusurile, primele și diurnele primite în perioada de referință.

Mai mult, Legea nr. 223 stabilea actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat simultan cu majorarea soldei de grad și/sau soldei de funcţie ale militarilor în activitate. Pe 14 noiembrie, Uniunea Mihai Viteazul a semnat Protocolul cu PSD, iar cu două zile înainte de turul doi al prezidențialelor, Gabriel Oprea îndemna membrii asociației să o voteze pe Viorica Dăncilă:

Protocolul a fost semnat după ce fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș, a depus în Parlament proiectul de revenire la forma inițială a Legii 223.

Pe 22 noiembrie, Gabriel Oprea le transmite membrilor organizației sale următorul mesaj:

Uniunea Militarilor si Polițiștilor “Mihai Viteazul” sprijină alegerea Vioricăi Dăncilă ca președinte al României.

Membrii UMPMV si Sindicatele din Armată și Poliție care au aderat la Uniune vor susține duminică, 24 noiembrie, candidatul PSD, Viorica Dăncilă, pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Decizia a fost luată în urma întâlnirii conducerii Uniunii cu președintele PSD, Viorica Dăncilă, întâlnire încheiată cu semnarea, în data de 14.11.2019, a unui Protocol de colaborare.

Potrivit Protocolului, PSD va continua să apere, împreună cu Uniunea Militarilor si Polițiștilor “Mihai Viteazul” demnitatea și drepturile militarilor si polițiștilor, activi și rezerviști, din toate instituțiile din domeniul apărare, ordine publică și siguranță națională.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.11.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul ia în considerare obligativitatea vaccinării sau testării săptămânale a angajaților din sistemul de asistență socială

Vladimir Ionescu

Guvernul a discutat, miercuri, în primă lectură, un proiect de ordonanță de urgență prin care angajaţii din domeniul asistenţei sociale ar putea fi obligați să… Mai mult

Stiri

Radu Comșa, expert în politici de sănătate: Avem nevoie de o politică care să urmărească atât păstrarea accesului la inovație dar și eficiența cheltuielilor

Victor Bratu

 Radu Comșa, expert consultant în politici de sănătate, îndeamnă decidenții să se gândească la o politică integrată a compensării medicamentelor pentru că, într-un an-doi,… Mai mult

Just Business

Prima consultare publică privind utilizarea Inteligenţei Artificiale, iniţiată de Autoritatea pentru Digitalizarea României

Vladimir Ionescu

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) anunță demararea consultării publice privind noilor reguli ce vor guverna modul în care cetăţenii şi companiile din UE utilizează tehnologiile… Mai mult

Stiri

Angajații din Educație vor da în judecată statul dacă vor plăti testarea: “Nu decontăm eșecul vaccinării”

Mariana Bechir

Sindicaliștii din Educație amenință guvernanții cu acționarea în instanță, dacă lucrătorii nevaccinați din acest domeniu vor fi obligați să se testeze periodic, pe banii lor.… Mai mult

Europa

Comisia lansează HERA, Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a lansat joi Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA), înființată cu scopul de a preveni, a detecta… Mai mult

Stiri

Vass Levente, secretar de stat la Ministerul Sănătății: Cu un minister slăbit e greu să ai strategii fără susținere politică transpartinic

Vladimir Ionescu

 Vass Levente, secretar de stat la Ministerul Sănătății, afirmă că România nu are o strategie clară, pe termen lung, în ceea ce privește domeniul… Mai mult

Stiri

„Să ne păstrăm calmul” – Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurenței, despre plafonarea prețurilor la energie

Adrian N Ionescu

Autorităţile trebuie să ia măsuri care au sens economic, prin care să fie ajutaţi doar consumatorii care au nevoie. Măsuri cum este cea a plafonării… Mai mult