Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Acoperirea importurilor cu exporturi s-a întors la valoarea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2019 – 8% din PIB

Deficitul comercial pe luna decembrie 2019 a fost de 1.768,4 milioane euro, cu trei procente mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Deficitele din sectorul public și cele din sectorul privat

Sectorul privat a consemnat valori cu mult mai bune ale soldului din schimburile externe în raport cu statul român, care a lucrat sistematic cu deficite… Mai mult

09.02.2020

La obiect

Urgențele României care se amână, din nou, până la clarificarea urgențelor politice

De miercuri, 5 februarie, treburile statului sunt doar administrate de un guvern interimar, situație care se poate prelungi până în iunie dacă planul de organizare… Mai mult

09.02.2020

Cronicile

Politică – Sindicate – și înapoi: cum s-a întors Gabriel Oprea pe ușa sindicală în CEx-ul PSD

de Mariana Bechir , 25.11.2019

Gabriel Oprea, fost vicepremier în câteva guverne PSD și acuzat în dosarul polițistului Bogdan Gigina, a revenit pe prima scenă a politicii românești printr-o schemă complicată dezvăluită după turul doi al alegerilor prezidențiale.

În acest moment, generalul în rezervă este membru, cu drept de vot, al Comitetului Executiv Național (CEx) al PSD.

“Noi am făcut protocol de colaborare cu sindicatele (…), iar prin aceste protocoale pe care le-am semnat, liderii sindicatelor respective fac parte din Comitetul Executiv Naţional. (…) Toţi liderii de sindicate au funcţie de vicepreşedinte la nivel de Comitet Executiv Naţional. Am făcut cu cinci sindicate, deci avem cinci vicepreşedinţi”, a explicat Viorica Dăncilă, duminică noaptea, apariția lui Gabriel Oprea în sediul central al partidului.

Doi dintre vicepreședinții social-democraților au declarat pentru cursdeguvernare.ro că își amintesc discutarea în CEx a protocoalelor cu sindicatele și de eventuala numire a unor persoane în calitatea de vicepreședinți ai PSD, dar spun că nu știau să fi avut loc deja astfel de numiri.

CNSLR-Frăția, partener tradițional al PSD și un istoric lung de lideri condamnați penal

În România există cinci mari confederații sindicale, iar liderii a patru dintre ele – cartel Alfa, BNS, Meridian și Confederația Sindicatelor Democratice din România – au declarat pentru cursdeguvernare.ro că Nu au semnat niciun protocol de colaborare, cu niciun partid.

Doar CNSRL-Frăția are. Conform prim-vicepreședintelui CNSLR-Frăția, Florin Bercea, această confederație a aprobat și parafat înțelegerea cu PSD în ultima lună, înainte de primul tur al prezidențialelor.

Vasile Marica, președinte Sed Lex și vicepreședinte CNSLR-Frăția, a explicat pentru cursdeguvernare.ro că protocolul vizează strict colaborarea pe subiecte punctuale precum salarizarea, Legea 62 privind dialogul social (dezbătută în Parlament), pensionările și Inspecția Muncii.

Leonard Bărăscu, președintele organizației, unul dintre partenerii PSD, nu a răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma calitatea sa de vicepreședinte în CEx-ul PSD.

CNSLR-Frăția este confederația ce a fost condusă timp îndelungat, la vedere sau din umbră, de Liviu Luca, sindicalistul – om de afaceri apropiat de Sorin Ovidiu Vîntu și aflat acum în penitenciarul din Ploiești, unde execută o condamnare la 10 ani de închisoare rezultată din contopirea pedepselor din trei dosare.

Confederația a mai avut până de curând un lider în închisoare – Marius Petcu, eliberat condiționat în 2016, după trei ani executați într-un dosar de corupție. Actualul lider al CNSLR- Frăția, Leonard Bărăscu, este succesorul său la conducerea Federației sindicale Sanitas.

De-a lungul timpului, CNSLR-Frăția s-a dovedit organizația sindicală cea mai apropiată de viața politică și a propulsat în PSD figuri marcante ale formațiunii, cel mai ilustrativ exemplu fiind fostul deputat Miron Mitrea. Acesta a executat și el o pedeapsă cu închisoarea pentru corupție, a fost eliberat condiționat în 2016, și a devenit în această toamnă consilier de campanie al Vioricăi Dăncilă.

Legea le interzice sindicatelor desfășurarea de activități cu caracter politic

Combinarea intereselor sindicale cu cele ale partidelor s-a practicat în toți anii de după 1989, chiar dacă orgnizațiile sindicale susțin acum că ar fi ilegală și incorectă o asemenea colaborare.

Victor Ciorbea, a fost lider al CNSLR, înainte de a devenit politician și premier al României, iar în legislatura 2008 – 2012 s-a ajuns ca nu mai puțin de șase lideri de federații să fie aleși pe locurile PSD și PDL.

Cu toate acestea, legislația le interzice sindicatelor să facă politică, interdicție stabilită în două reglementări – Legea nr. 62/2011 privind dialogul social și Legea nr. 54 din 24 ianuarie 2003 a sindicatelor – care precizează:

  • Organizațiile sindicale sunt independente față de autoritățile publice, de partidele politice și de organizațiile patronale.
  • Organizațiile sindicale nu pot desfășura activități cu caracter politic.

Colaborarea PSD cu “sindicatele”, manevră pentru ca Gabriel Oprea să ajungă în CEx?

Colonelul Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), a semnat el însuși, în campania electorală pentru demiterea președintelui Traian Băsescu (2012), un controversat Acord de colaborare cu USL (alianța formată din PSD și PNL).

Semnatarii din partea alianței au fost Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi Daniel Constantin.

Acum, Mircea Dogaru, care a declarat pentru cursdeguvernare.ro că nu a fost contactat de PSD, spune că aceste înțelegeri sunt ilegale. Cu atât mai mult, atrage el atenția, cu cât militarii activi nu au voie să facă politică, iar Gabriel Oprea susține că are astfel de membri.

În opinia sa, schema actuală a fost special concepută pentru ca generalul Gabriel Oprea să ajungă în PSD.

Generalul a înregistrat după alegerile europarlamentare Uniunea Militarilor si Polițiștilor “Mihai Viteazul”, însă pe Ordonanța nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, nu pe Legea sindicatelor, întrucât cadrele active nu pot fi membri de sindicat.

Asociația nu percepe cotizații, ci îi obligă pe membri săi să redirecționeze către această structură cei 2% din impozitul anual pe venit.

Uniunea a reușit să atragă membri promițând revenirea susține revenirea la Legea 223/2015, legea pensiilor militare ce a făcut ca pensiile rezerviștilor să urce la mult peste 100% din veniturile ultimelor luni de activitate, deoarece includea toate bonusurile, primele și diurnele primite în perioada de referință.

Mai mult, Legea nr. 223 stabilea actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat simultan cu majorarea soldei de grad și/sau soldei de funcţie ale militarilor în activitate. Pe 14 noiembrie, Uniunea Mihai Viteazul a semnat Protocolul cu PSD, iar cu două zile înainte de turul doi al prezidențialelor, Gabriel Oprea îndemna membrii asociației să o voteze pe Viorica Dăncilă:

Protocolul a fost semnat după ce fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș, a depus în Parlament proiectul de revenire la forma inițială a Legii 223.

Pe 22 noiembrie, Gabriel Oprea le transmite membrilor organizației sale următorul mesaj:

Uniunea Militarilor si Polițiștilor “Mihai Viteazul” sprijină alegerea Vioricăi Dăncilă ca președinte al României.

Membrii UMPMV si Sindicatele din Armată și Poliție care au aderat la Uniune vor susține duminică, 24 noiembrie, candidatul PSD, Viorica Dăncilă, pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Decizia a fost luată în urma întâlnirii conducerii Uniunii cu președintele PSD, Viorica Dăncilă, întâlnire încheiată cu semnarea, în data de 14.11.2019, a unui Protocol de colaborare.

Potrivit Protocolului, PSD va continua să apere, împreună cu Uniunea Militarilor si Polițiștilor “Mihai Viteazul” demnitatea și drepturile militarilor si polițiștilor, activi și rezerviști, din toate instituțiile din domeniul apărare, ordine publică și siguranță națională.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.11.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Michael Bloomberg, peste 464 milioane dolari din avere cheltuiți pentru nominalizarea la alegerile din SUA

Iulian Soare

Miliardarul Michael Bloomberg (foto) a cheltuit, până la finalul lunii ianuarie 2020, aproape 464 milioane dolari în tentativa de a-și asigura nominalizarea Democraților la următoarele… Mai mult

Stiri

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța alegerilor anticipate

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu OUG privind alegerile anticipate. Stabilirea sistemului electoral nu intră în atribuțiile Guvernului, ci este “un drept… Mai mult

Stiri

Procedurile pentru cinci programe de finanțare a afacerilor în 2020, în dezbatere publică

AVOCATNET

Procedurile pentru cinci programe de finanțare au fost lansate miercuri în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Printre altele, este… Mai mult

Stiri

Black Sea Oil&Gas a primit autorizație să cerceteze cum va amplasa conducta perimetrului din Marea Neagră

Razvan Diaconu

Ministerul Economiei a anunțat că ministrul Virgil Popescu a emis vineri autorizația pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte… Mai mult

Stiri

Cursul a depășit pragul psihologic de 4,8 lei/euro

Vladimir Ionescu

Cursul leu/euro a depășit pentru prima dată în istorie pragul psihologic de 4,8 lei/euro, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României. Referința publicată… Mai mult

Stiri

OUG privind achizițiile publice în pericol: CSM invocă referendumul din 2019 și cere Avocatului Poporului să atace ordonanța

Mariana Bechir

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut joi Avocatului Poporului să atace la CCR câteva prevederi din Ordonanța de urgență 23/2020 ce modifică legislația achizițiilor publice.… Mai mult

Europa

Portugalia – Prim vot pentru legalizarea eutanasiei și sinuciderii asistate

Iulian Soare

Parlamentul Portugaliei a adoptat joi, în primă lectură, proiecte de lege separate privind eutanasia și sinuciderea asistată. Potrivit procedurilor legislative portugheze, proiectele mai trebuie supuse… Mai mult