fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Politică – Sindicate – și înapoi: cum s-a întors Gabriel Oprea pe ușa sindicală în CEx-ul PSD

de Mariana Bechir , 25.11.2019

Gabriel Oprea, fost vicepremier în câteva guverne PSD și acuzat în dosarul polițistului Bogdan Gigina, a revenit pe prima scenă a politicii românești printr-o schemă complicată dezvăluită după turul doi al alegerilor prezidențiale.

În acest moment, generalul în rezervă este membru, cu drept de vot, al Comitetului Executiv Național (CEx) al PSD.

“Noi am făcut protocol de colaborare cu sindicatele (…), iar prin aceste protocoale pe care le-am semnat, liderii sindicatelor respective fac parte din Comitetul Executiv Naţional. (…) Toţi liderii de sindicate au funcţie de vicepreşedinte la nivel de Comitet Executiv Naţional. Am făcut cu cinci sindicate, deci avem cinci vicepreşedinţi”, a explicat Viorica Dăncilă, duminică noaptea, apariția lui Gabriel Oprea în sediul central al partidului.

Doi dintre vicepreședinții social-democraților au declarat pentru cursdeguvernare.ro că își amintesc discutarea în CEx a protocoalelor cu sindicatele și de eventuala numire a unor persoane în calitatea de vicepreședinți ai PSD, dar spun că nu știau să fi avut loc deja astfel de numiri.

CNSLR-Frăția, partener tradițional al PSD și un istoric lung de lideri condamnați penal

În România există cinci mari confederații sindicale, iar liderii a patru dintre ele – cartel Alfa, BNS, Meridian și Confederația Sindicatelor Democratice din România – au declarat pentru cursdeguvernare.ro că Nu au semnat niciun protocol de colaborare, cu niciun partid.

Doar CNSRL-Frăția are. Conform prim-vicepreședintelui CNSLR-Frăția, Florin Bercea, această confederație a aprobat și parafat înțelegerea cu PSD în ultima lună, înainte de primul tur al prezidențialelor.

Vasile Marica, președinte Sed Lex și vicepreședinte CNSLR-Frăția, a explicat pentru cursdeguvernare.ro că protocolul vizează strict colaborarea pe subiecte punctuale precum salarizarea, Legea 62 privind dialogul social (dezbătută în Parlament), pensionările și Inspecția Muncii.

Leonard Bărăscu, președintele organizației, unul dintre partenerii PSD, nu a răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma calitatea sa de vicepreședinte în CEx-ul PSD.

CNSLR-Frăția este confederația ce a fost condusă timp îndelungat, la vedere sau din umbră, de Liviu Luca, sindicalistul – om de afaceri apropiat de Sorin Ovidiu Vîntu și aflat acum în penitenciarul din Ploiești, unde execută o condamnare la 10 ani de închisoare rezultată din contopirea pedepselor din trei dosare.

Confederația a mai avut până de curând un lider în închisoare – Marius Petcu, eliberat condiționat în 2016, după trei ani executați într-un dosar de corupție. Actualul lider al CNSLR- Frăția, Leonard Bărăscu, este succesorul său la conducerea Federației sindicale Sanitas.

De-a lungul timpului, CNSLR-Frăția s-a dovedit organizația sindicală cea mai apropiată de viața politică și a propulsat în PSD figuri marcante ale formațiunii, cel mai ilustrativ exemplu fiind fostul deputat Miron Mitrea. Acesta a executat și el o pedeapsă cu închisoarea pentru corupție, a fost eliberat condiționat în 2016, și a devenit în această toamnă consilier de campanie al Vioricăi Dăncilă.

Legea le interzice sindicatelor desfășurarea de activități cu caracter politic

Combinarea intereselor sindicale cu cele ale partidelor s-a practicat în toți anii de după 1989, chiar dacă orgnizațiile sindicale susțin acum că ar fi ilegală și incorectă o asemenea colaborare.

Victor Ciorbea, a fost lider al CNSLR, înainte de a devenit politician și premier al României, iar în legislatura 2008 – 2012 s-a ajuns ca nu mai puțin de șase lideri de federații să fie aleși pe locurile PSD și PDL.

Cu toate acestea, legislația le interzice sindicatelor să facă politică, interdicție stabilită în două reglementări – Legea nr. 62/2011 privind dialogul social și Legea nr. 54 din 24 ianuarie 2003 a sindicatelor – care precizează:

  • Organizațiile sindicale sunt independente față de autoritățile publice, de partidele politice și de organizațiile patronale.
  • Organizațiile sindicale nu pot desfășura activități cu caracter politic.

Colaborarea PSD cu “sindicatele”, manevră pentru ca Gabriel Oprea să ajungă în CEx?

Colonelul Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), a semnat el însuși, în campania electorală pentru demiterea președintelui Traian Băsescu (2012), un controversat Acord de colaborare cu USL (alianța formată din PSD și PNL).

Semnatarii din partea alianței au fost Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi Daniel Constantin.

Acum, Mircea Dogaru, care a declarat pentru cursdeguvernare.ro că nu a fost contactat de PSD, spune că aceste înțelegeri sunt ilegale. Cu atât mai mult, atrage el atenția, cu cât militarii activi nu au voie să facă politică, iar Gabriel Oprea susține că are astfel de membri.

În opinia sa, schema actuală a fost special concepută pentru ca generalul Gabriel Oprea să ajungă în PSD.

Generalul a înregistrat după alegerile europarlamentare Uniunea Militarilor si Polițiștilor “Mihai Viteazul”, însă pe Ordonanța nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, nu pe Legea sindicatelor, întrucât cadrele active nu pot fi membri de sindicat.

Asociația nu percepe cotizații, ci îi obligă pe membri săi să redirecționeze către această structură cei 2% din impozitul anual pe venit.

Uniunea a reușit să atragă membri promițând revenirea susține revenirea la Legea 223/2015, legea pensiilor militare ce a făcut ca pensiile rezerviștilor să urce la mult peste 100% din veniturile ultimelor luni de activitate, deoarece includea toate bonusurile, primele și diurnele primite în perioada de referință.

Mai mult, Legea nr. 223 stabilea actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat simultan cu majorarea soldei de grad și/sau soldei de funcţie ale militarilor în activitate. Pe 14 noiembrie, Uniunea Mihai Viteazul a semnat Protocolul cu PSD, iar cu două zile înainte de turul doi al prezidențialelor, Gabriel Oprea îndemna membrii asociației să o voteze pe Viorica Dăncilă:

Protocolul a fost semnat după ce fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș, a depus în Parlament proiectul de revenire la forma inițială a Legii 223.

Pe 22 noiembrie, Gabriel Oprea le transmite membrilor organizației sale următorul mesaj:

Uniunea Militarilor si Polițiștilor “Mihai Viteazul” sprijină alegerea Vioricăi Dăncilă ca președinte al României.

Membrii UMPMV si Sindicatele din Armată și Poliție care au aderat la Uniune vor susține duminică, 24 noiembrie, candidatul PSD, Viorica Dăncilă, pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Decizia a fost luată în urma întâlnirii conducerii Uniunii cu președintele PSD, Viorica Dăncilă, întâlnire încheiată cu semnarea, în data de 14.11.2019, a unui Protocol de colaborare.

Potrivit Protocolului, PSD va continua să apere, împreună cu Uniunea Militarilor si Polițiștilor “Mihai Viteazul” demnitatea și drepturile militarilor si polițiștilor, activi și rezerviști, din toate instituțiile din domeniul apărare, ordine publică și siguranță națională.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.11.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

CNN – analiză: China crește agresivitatea pretențiilor teritoriale și sporește tensiunile din Asia

Iulian Soare

De la preluarea puterii în 2012, președintele chinez Xi Jinping a contribuit la consolidarea poziției Chinei ca superputere globală și a promovat o politică externă… Mai mult

Stiri

Locurile de muncă – un bilanț în 2019: Sănătatea câștigă salariați pe fondul majorării de venituri, dar din Educație continuă să plece oameni

Raluca Florescu

Deși a condus topul majorărilor salariale în 2019, Educația a continuat să piardă angajați. Nu același lucru se poate spune despre sistemul sanitar, unde numărul… Mai mult

Europa

3500 de mari companii din SUA dau în judecată Casa Albă pentru suprataxele pe importurile din China

Razvan Diaconu

Tesla, Ford Motor, Target Corp, Walgreen, Home Depot, o filială a Volvo și producătorul de piese auto Dana Corp se numără printre cele aproximativ 3.500… Mai mult

Europa

Donald Trump a nominalizat-o pe judecătoarea Coney Barrett la Curtea Supremă – balanța înclină spre republicani

Iulian Soare

Președintele Donald Trump a nominalizat-o pe Amy Coney Barrett (foto) pentru postul rămas liber în Curtea Supremă a SUA, după decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg.… Mai mult

Stiri

UPDATE Alegerile locale: Prezența la vot

Adrian N Ionescu

UPDATE ora 14.00 Prezență la urne: 23,71 % Total votanți: 4.338.179 Votanți pe liste permanente și complementare:4.176.799 Votanți pe liste suplimentare: 142.367 Votanți cu urnă… Mai mult

Europa

SUA se opun investițiilor chineze în portul strategic Sines din Portugalia: interesele occidentale în zonă

Iulian Soare

Statele Unite nu ar privi cu ochi buni atribuirea contractului de construcție a unui nou terminal în portul Sines unei companii chineze, potrivit declarațiilor ambasadorului… Mai mult

Europa

Brandul Dacia pe tricourile echipei Udinese Calcio încă trei ani

Vladimir Ionescu

Echipa italiană de Serie A Udinese Calcio a reînnoit contractul de  sponsorizare  în  virtutea căruia jucătorii echipei vor purta brandul Dacia pe tricouri, iar stadionul … Mai mult