joi

28 martie, 2024

2 decembrie, 2018

Poliţia israeliană a recomandat, duminică, învinuirea premierului Benjamin Netanyahu (foto) pentru corupţie, transmite AFP.

Autorităţile susţin că au suficiente dovezi pentru a-l pune sub acuzare pe Netanyahu şi pe soţia sa pentru luare de mită şi fraudă.

Premierul este suspectat că ar fi promovat, prin intermediul unor apropiaţi, reglementări care au scutit compania de telecomunicaţii Bezeq de la plata a sute de milioane de dolari, în schimbul unei acoperiri pozitive a primului ministru pe website-ul deţinut de grupul telecom, Walla.


Poliţia a recomandat deja inculparea lui Netanyahu pentru acuzaţii de corupţie în alte două cazuri. Premierul israelian este acuzat că ar fi acceptat cadouri de la prietenii săi miliardari, precum şi că ar fi promovat legislaţie favorabilă unui alt ziar în schimbul acoperirii media favorabile.

Premierul a negat acuzaţiile. „Recomandările poliţiei în legătură cu mine şi soţia mea nu surprind pe nimeni. Acestea au fost decise şi scurse presei încă înainte de demararea anchetei”, a precizat Netanyahu într-un comunicat de presă.

Cazul Bezeq, cunoscut drept „cazul 4000”, este cel mai serios dintre toate în care este implicat Netanyahu. Doi dintre oamenii săi de încredere ar fi colaborat cu autorităţile cărora le-ar fi furnizat dovezi incrimanatorii.

Netanyahu a deţinut portofoliul comunicaţiilor până anul trecut, fiind implicat în reglementarea acestuia. Foşti jurnalişti ai publicaţiei Walla au atestat că ar fi existat presiuni în ceea ce priveşte acoperirea mediatică a lui Netanyahu.


Poliţia susţine că investigaţia, care include declaraţiile a 60 de martori, arată că premierul şi şeful Bezeq, Shaul Elovitch, ar fi avut „o relaţie bazată pe mită”.

În perioada 2012-2017, premierul şi asociaţii săi ar fi „intervenit flagrant”, aproape zilnic, în activitatea portalului de ştiri Walla, folosindu-şi legăturile cu Elovitch pentru a influenţa numirile făcute în cadrul publicaţiei precum şi pentru a promova articole şi imagini măgulitoare cu premierul şi a le respinge pe cele critice, susţin anchetatorii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: