31 martie, 2022

Peste 40 de lideri de organizații județene PNL au semnat o scrisoare prin care îi solicită lui Florin Cîțu să demisioneze din funcția de președinte PNL. Scrisoarea urmează să-i fie înmânată joi lui Florin Cîțu.

Conducerea partidului ar urma să-i fie încredințată premierului Nicolae Ciucă.

Procedură accelerată de debarcare

Dacă Floin Cîțu refuză să demisioneze, liderii organizațiilor PNL vor convoca vineri dimineața ședințe ale Birourilor pemanente județene pentru a cere declanșarea procedurii de organizare a unui Congres extraodinar.


Este nevoie ca majoritatea oganizațiilor județene să ceară convocarea Biroului Politic Național, care la rândul său va cere organizarea unui Congres Național Extraordinar. Biroul Politic Național ar urma să fie convocat, duminică, 3 aprilie.

Florin Cîțu își joacă cât mai bine cartea

Actualul președinte a ajuns în funcție pe valul unei mișcări similare declanșate împotriva fostului președinte Ludovic Orban. În aceste condiții, Florin Cîțu știe foarte bine că nu are șanse să își păstreze funcția odată ce ”valul reformator” a primit aprobarea președintelui Iohannis.

PNL se așteaptă ca Florin Cîțu să ceară în schimbul demisiei garanții: păstrarea șefiei Senatului, or un post la nivel european, sau preluarea conducerii unei instituții bancare.

Și Ludovic Orban și-a negociat păstrarea șefiei Camerei Deputaților, dar a pierdut poziția la scurt timp după plecarea din fruntea partidului.


”Victimă colaterală” a schimbării președintelui Cîțu va fi, foarte probabil, Dan Vîlceanu, singurul care a rămas apropiat de Florin Cîțu după ce acesta a început să ”pună bețe în roate” alianței PNL – PSD.

Contestatari și reproșuri

Revolta împotriva lui Florin Cîțu este condusă de prim-vicepeședinții partidului: Lucian Bode, Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu. Lor li se alătură Raluca Turcan, Robert Sighiartău sau Dan Motreanu. Toți de mai sus au pus umărul și la debarcarea lui Ludovic Orban.

Oficial, lui Florin Cîțu i se reproșează că are o imagine slabă, care trage partidul în jos în sondaje. Teza este întărită de un sondaj comandat de PSD și publicat joi.

Potrivit sondajului Avangarde, Alexandru Rafila, Mircea Geoană și Nicolae Ciucă se află la egalitate în topul încrederii românilor, cu 34%. La polul opus este președintele PNL, Florin Cîțu, cotat cu doar 6% încredere.

În ceea ce privește opțiunea pentru partidele politice, sondajul arată PSD cu 35% intenție de vot, PNL – 16%, AUR – 15% și USR – 12%.

În discuții interne, problema PNL este că Florin Cîțu tensionează inutil relațiile din coaliția cu PSD.

Florin Cîțu, profil de președinte de partid

Debarcarea lui Florin Cîțu din fruntea PNL vine la doar șase luni după alegerea sa, la Congresul din 25 septembrie 2021. Paradoxal, imediat a început și căderea lui Florin Cîțu, care o lună mai târziu, în octombrie, pierdea poziția de prim-ministru după decizia președintelui Iohannis de a forța o alianță PNL – PSD.

La negocierile pentru formarea noului guvern, echipa câștigătoare” care l-a susținut să preia conducerea PNL, a început să blocheze acțiunile lui Florin Cîțu. Prim-vicepreședinții i-au cerut să renunțe la ideea de a conduce guvernul PNL-PSD-UDMR și l-au forțat să accepte postul de președinte al Senatului.

În cele șase luni cu Florin Cîțu la conducere, PNL a rămas sub 20%, fiind depășit în sondajele din decembrie de AUR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: