joi

30 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 decembrie, 2020

Alegerile parlamentare din România și rezultatul lor surprinzător este tratat în presa internațională ca subiect de maximă importanță.

Euractiv precizează că premierul Ludovic Orban a revendicat victoria în alegerile de duminică în ciuda faptului că unele sondaje exit-poll arătau că partidul aflat la guvernare ar fi pierdut de puțin alegerile în favoarea PSD.

Ludovic Orban este însă așteptat să primească un nou mandat de a forma guvernul, chiar dacă rezultatele finale vor plasa acest partid la mică distanță în urma PSD.


Agenția France-Presse, citată de Digi24, a difuzat în regim de „breaking news” rezultatul exit-pollului dat publicității în România imediat după închiderea urnelor.

Premierul de centru-dreapta Ludovic Orban este hotărât să rămână la putere după cursa strânsă de duminică, în ciuda faptului că pare să fi ieşit pe locul doi – scrie ediţia europeană a publicaţiei Politico, într-un articol poziționat între primele de pe site. Prezenţa la vot a fost istoric de scăzută, remarcă jurnaliştii. Ei notează şi sprijinul primit în vremea pandemiei de naţionaliştii de extremă-dreapta din AUR din partea corona-scepticilor şi anti-vacciniştilor, care îi ajută astfel să intre în parlament.

Liberalii şi social-democraţii sunt umăr la umăr, scrie Deutsche Welle. De asemenea, site-ul remarcă faptul că prezenţa la aceste alegeri a fost cea mai scăzută de la căderea comunismului încoace. În prezentarea principalelor forţe politice, Deutsche Welle scrie despre PSD că este considerat un partid corupt, care a domintat politica românească în ultimii 30 de ani şi că este continuatorul partidului comunist.

Din Franţa, Les Echos scrie că partidul lui Ludovic Orban este în dificulate. Alegerile au adus o surpriză, liberalii erau aşteptaţi să iasă pe primul loc, în schimb sunt aproape la egalitate cu adversarii social-democraţi – încă o dată, descrişi drept moştenitori ai comuniştilor. Scorul PSD surprinde, având în vedere că în ultimii ani s-a discreditat prin încercările de a modifica legile anti-corupţie, pentru a-i ajuta pe anumiţi lideri ai săi să scape de nepedepsiţi, notează publicația franceză.

Peste Ocean, The New York Times scrie despre un test prin care trece premierul Ludovic Orban. Va avea nevoie de o alianţă pentru a rămâne la putere după această cursă surprinzător de strânsă.  

Iar agenția Bloomberg notează că premierul român este optimist în privinţa şanselor unei coaliţii, deşi a pierdut alegerile. Din nou jurnaliștii remarcă cea mai mică participare la vot de la căderea comunismului, pusă pe seama coronavirusului. Social-democraţii s-au dovedit cei mai eficienţi în mobilizarea susţinătorilor în pandemie. Rezultatul este important şi pentru Uniunea Europeană, consideră Bloomberg. Ludovic Orban a scos ţara de pe drumul pe care o înscriseseră social-democraţii, care au flirtat cu politici asemănătoare celor din Ungaria şi Polonia, scrie agenția cu profil economic.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: