Poliția germană a scos din funcțiune serverele din Germania ale platformei ruse Hydra Market, considerată cea mai mare din lume specializată în vânzări de pe rețeaua ilegală darknet.
Sunt investigate persoane suspectate de „operarea platformelor de tranzacții ilegale pe internet pe baze comerciale”, spune comunicatul poliției federale germane, citat de Deutsche Welle.
Au fost confiscate 543 bitcoin cu o valoare totală de circa 23 milioane de euro.
Hydra a reprezentat 75% din vânzările de pe piața globală de darknet în 2020, potrivit unui raport al firmei de criminalistică blockchain Chainalysis, citată de AFP și Radio France Internationale.
Dimensiunile hidrei de pe darknet
Potivit procurorilor, platforma Hydra Market avea circa 19.000 conturi de vânzători, 17 milioane de clienţi și a înregistrat vânzări de cel puţin 1,23 miliarde de euro în 2020, ceea ce făcea din această platformă „piaţa ilegală cu cifra de afaceri cea mai mare din lume”, potrivit autorităţilor germane.
Un serviciu sofisticat a fost folosit pentru ascunderea tranzacţiilor financiare numerice cu criptomonede, făcând ancheta mult mai dificilă, a indicat Oficiul federal de poliţie BK, citat de AFP și Radio France International.
Investigaţiile au început în 2021, dar identitatea operatorilor şi a administratorilor responsabili ai platformei nu este clară deocamdată.
BKA precizează că în anchetă au fost implicate şi autorităţile americane.
Un sistem sofisticat de a ascunde afaceri dubioase
„Hydra este un motor puternic al peisajului criptocrimelor din Europa de Est. Europa de Est are una dintre cele mai mari rate ale volumului de tranzacții cu criptomonede asociate activității criminale”, spune sursa citată.
Piața a devenit deosebit de populară în rândul utilizatorilor prin dezvoltarea unor metode creative de livrare, a adăugat raportul Chainalysis.
„Hydra a dezvoltat operațiuni sophisticate unice, precum un sistem asemănător cu cel al Uber pentru atribuirea livrărilor de droguri către curieri anonimi, care își lasă coletele în locații publice ascunse și îndepărtate, denumite în mod obișnuit „picături”.
Astfel, nu se realizează livrări fizice directe și, spre deosebire de piețele tradiționale de darknet, vânzătorii nu trebuie să riște să folosească sistemul poștal.
Boom-ul darknet din pandemie și replica poliției
Darknet include site-uri web care pot fi accesate numai cu software sau autorizații specifice, asigurând anonimatul utilizatorilor.
Astfel de rețele s-au confruntat cu o presiune crescută din partea forțelor internaționale de aplicare a legii, după un boom al utilizării în timpul pandemiei de coronavirus.
Statele Unite, Rusia, Ucraina și China domină în ceea ce privește valoarea trimisă și primită de pe piețele darknet, potrivit Chainalysis.
Anul trecut, o acțiune de poliție condusă de germani a doborât renumita piață DarkMarket, care avea aproape 500.000 de utilizatori și peste 2.400 de vânzători în întreaga lume.
Piața a oferit spre vânzare „toate tipurile de droguri”, precum și „bani contrafăcute, date de carduri de credit furate și false, carduri SIM anonime, programe malware și multe altele”, au spus procurorii.
***