Inspectoratul General al Poliției Române a lansat un contract de 1,6 milioane lei pentru cumpărarea de soft-uri de monitorizare a tranzacțiilor cu criptomonede și identificare a ”amprentelor digitale” lăsate de utilizatori de pe teritoriul țării.
Achiziția, potrivit G4Media, se încadrează în proiectul „Investigarea infracționalității informatice și analiza probelor digitale” finanțat de UE și include un set de 6 programe de monitorizare și un kit de training, iar conform acestuia, fiecare deținător de portofel electronic va putea fi identificat.
Conform comunicatului instituției, Poliția intentionează să cumpere soluții informatice pentru analiza tranzacțiilor de criptomonede cu o licență valabilă 2 ani.
Conform datelor din Fișa Tehnică, softul ar trebui să execute:
- Verificarea legăturilor dintre tranzacțiile cu criptomonede;
- Urmărirea și verificarea fluxurilor monetare în cadrul blockchain-urilor;
- Identificarea oricărui deținător de portofel electonic pe baza adresei tranzacției cu criptomonede;
- Scanarea automată a mai mult de 1.000 forumuri, aplicații media și site-uri darknet;
- Interfață intuitivă prin care utilizatorii pot viziualiza și crea rapoarte intuitive cu fluxurile de criptomonede;
- Accesarea informațiilor contextuale open source (OSINT) de pe diverse site-uri web;
„Din punctul de vedere al tendințelor, criminalitatea infonnatică produsă în România afectează, pe lângă instituțiile financiare, sistemele informatice și imaginea României pe plan extern. Astfel, este necesar a se realiza o mai bună coordonare și prevenire a acestui fenomen la nivel național pentru a cunoaște factorii generatori de criminalitate informatică și a reduce impactul acestuia. Achiziționarea produselor care fac obiectul prezentului caiet de sarcini a fost detenninată de nevoia respectării activităților de implementare a proiectului.
Prezentul proiect va ajuta autoritățile din România să creeze infrastructura necesară în vederea creșterii capacității de coordonare a eforturilor naționale pentru combaterea criminalității organizate, având în vedere faptul că România a obținut deja rezultate evidențe și considerabile în domeniul luptei împotriva criminalității informatice”, motivează Poliția această achiziție.