duminică

28 aprilie, 2024

23 august, 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis marți al doilea summit al ”Platformei Crimeea” spunând că Kiev va restabili dominația ucraineană asupra regiunii anexată de Rusia.

„Pentru a depăși teroarea, este necesar să câștigăm în lupta împotriva agresiunii ruse. Este necesară eliberarea Crimeei. Aceasta va însemna reinstaurarea legii și ordinii mondiale”, a afirmat președintele Zelenski.

Platforma Crimeea este un format internațional de consultare și coordonare creat pentru îmbunătățirea eficienței răspunsului internațional la ocupația rusească în curs a Crimeei. Obiectivului principal – recucerirea Crimeei și întoarcerea acesteia în granițele Ucrainei.


La acest summit s-a anunțat constituirea a două noi domenii de lucru – economic și legislativ.

Asigurări internaționale unanime: Crimeea este Ucraina

După președintele Zelenski, primul care s-a adresat asistenței a fost președintele Poloniei, Andrej Duda, singurul lider care a mers la Kiev pentru a participa la summit.

Au avut apoi intervenții online, în următoarea ordine:

  • premierii Canadei, Justin Trudeau, și premierul Germaniei, Olaf Scholz, care au apărut împreună (premierul Scholz este în Canada)
  • premierul Marii Britanii, Boris Johnson
  • președintele Franței, Emmanuel Macron
  • premierul interimar al Italiei, Mario Draghi
  • președintele Consiliului European, Charles Michel
  • președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
  • premierul Japoniei, Khishida Fumio
  • președintele Sloveniei, Borut Pahor
  • președintele Estoniei, Alar Karis
  • președintele Finlandei, Sauli Niinisto
  • președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
  • premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte
  • premierul Irlandei, Micheal Martin
  • președintele Islandei, Gudni Johannesson
  • președintele Letoniei, Egils Levits
  • președintele Lituaniei, Gitanas Nausieda
  • președintele Guatemalei, Alejandro Faya
  • prințul Alois al Liechtenstein și alții

Toți au asigurat că susțin Ucraina în aceste momente grele și că o vor susține ”atâta timp cât ea are nevoie”, până la câștigarea războiului.


Singurul care a anunțat în direct noi măsuri împotriva Rusiei (extinderea listei cu persoane și entități din Rusia sancționate) a fost premierul Canadei.

Mesajul transmis de Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a fost al 37-lea vorbitor, după ministrul de externe al Liberiei.

”Înainte de 24 februarie, puțini dintre noi ne-am putut imagina scara distrugerilor, atrocităților și suferințelor umane care aveau să urmeze. În ultimele 6 luni, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a generat cea mai gravă criză umanitară și de securitate pe continentul european de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, cu grave consecințe globale. Cu acest război ilegal și brutal, Rusia a arătat lumii că este un stat care nu se sfiește să încalce regulile internaționale, că urmărește să își extindă sfera de influență cu orice preț.

Puțini dintre noi ne gândeam că așa ceva mai este posibil în secolul XXI, chiar dacă am asistat la războiul din Georgia din 2008, la anexarea ilegală a Crimeei în 2014. Cum acest război ilegal continuă, trebuie să fim uniți în a susține independența și suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială.

Trebuie să spunem clar, din timp în timp, că Ucraina, la fel ca alte state, inclusiv cele membre ale Parteneriatului estic, are dreptul legitim și suveran de a-și urmări propriile politici externe și de securitate, fără nicio interferență din exterior.

Unitatea ți solidaritatea nostră în a furniza ajutoare multidimensionale Ucrainei a fost și rămâne cel mai puternic bun comun. Rusia nu a luat în calcul răspunsul puternic dat de comunitatea internațională, la fel cum a eșuat să estimeze determinarea poporului ucrainean de a-și apăra libertatea.

Ar trebui să ne întărim atitudinea colectivă și să dublăm eforturile noastre comune de a ajuta Ucraina. Ca membru UE și NATO, România și poporul român au făcut tot ce au putut să ajute Ucraina. Peste 2 milioane de ucraineni au găsit adăpost în calea războiului. Ajutorul nostru se derulează pe mai multe direcții: politic, economic, financiar, umanitar, diplomatic și legal – pentru a asigura că agresorii sunt pedepsiți.

De la summit-ul de anul trecut, situația din Crimeea anexată s-a înrăutățit: măsuri represive împotriva ucrainenilor, inclusiv împotriva tătarilor din Crimeea, și încălcarea grosolană a drepturilor omului s-au intensificat. Peninsula a fost militarizată și a fost folosită pentru a lansa atacuri asupra teritoriului și a civililor din Ucraina.

Ucraina desfășoară azi nu doar un război de apărare, ci apără fundamentele, principiile care stau la baza modului nostru de viață. Suntem obligați să ajutăm Ucraina, cu tot ceea ce ne stă în putință, să respingă agresorul. Puteți conta pe România. Ucraina trebuie să învingă. Vă felicit pentru Ziua Națională. Slava Ukraine!”

Jens Stoltenberg anunță ”planuri NATO pentru iarna care vine”

În intervenția sa, Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat că întreaga alianță este alături de Ucraina.

Oficialul NATO a arătat că a discutat personal cu liderii statelor membre NATO pentru a impulsiona livrările de asistență militară pentru Ucraina, anunțând că alianța ”are planuri și pentru iarna care vine”.

Ucraina trebuie să câștige acest război și are nevoie de mai multe arme, de mai multă muniție, a mai spus Jens Stoltenberg.

La cel de-al doilea summit al Platformei Crimeea au participar reprezentanți a 60 de state și organizații internaționale. România a fost reprezentată de premierul Nicolae Ciucă.

Mulțumiri speciale adresate Poloniei

În cadrul discursului său, Volodimir Zelenski a exprimat recunoștință față de partenerii internaționali pentru că au înțeles ”cât de importante sunt acum acțiunile comune”.

„Mai ales acum, vreau să mulțumesc unuia dintre liderii care este astăzi alături de noi la Kiev – Andrzej Duda, președintele Poloniei. Mulțumesc, Andrzej, mulțumesc prietenului nostru, prietenul tuturor ucrainenilor. Andrzej, prezența dumneavoastră lângă mine, lângă noi, confirmă încă o dată legătura extrem de strânsă și înțelegerea istorică ce există între ucraineni și polonezi”, a spus președintele Ucrainei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: