marți

23 aprilie, 2024

14 iunie, 2022

Turcia a început construcția rețelei de conducte care va aduce cele dintâi volume de gaze naturale din zăcământul Sakarya din Marea Neagră, până în primul trimestru din 2023, la stația de procesare din portul Filyos, potrivit unui anunț al Președinției turce.

„Vom scoate 10 milioane de metri cubi pe zi în prima fază a exploatării din Marea Neagră prin rețeaua noastră, până în 2023. Este de așteptat ca zăcământul Sakarya să ajungă la maximul de producție în 2026. Țintim la o producție zilnică de 40 de milioane de metri cubi”, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan (foto stânga), la ceremonia de lansare a lucrărilor la conductă, potrivit sursei citate.

Descoperirea zăcământului din platforma continentală turcă a fost anunțată în vara anului 2020, la un an după ce ExxonMobil și OMV Petrom decideau să nu investească în exploatarea gazelor din perimetrul român Neptun Deep, din cauza unei legi offshore considerată inacceptabilă.


În această primăvară legea offshore a fost modificată, dar numai dacă decizia de investiție în Neptun Deep va fi luată în acest an, primele volme de gaze vor fi scoase în 2026.

Cel mai rapid proiect offshore

Ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Dönmez, a declarat că zăcământul de gaz va rămâne în istorie drept cel mai rapid proiect de dezvoltare a zăcământului offshore din lume, de la explorare până la prima producție, potrivit Daily Sabah.

Perimetrul Sakarya este situat la 150 de kilometri de coasta  Mării Negre și creditat cu rezerve de gaze naturale de circa 540 de miliarde de metri cubi, adică de peste 8,7 ori mai mult decât consumul al Turciei estimat pentru acest an.

Rețeaua de conducte se va întinde la 170 km la adâncimi de până la 2.200 de metri, ca să conecteze mai multe puțuri de extracție.


Lucrările la unitatea de procesare a gazelor din Filyos sunt, de asemenea, în derulare. Aproximativ 4.200 de muncitori ar fi angajați în procesul de construcție.

Turcia vede energia ca „cheia cooperării regionale, și nu o zonă de tensiune și conflict”, potrivit lui Recep Erdogan.

„Vom continua lupta într-un mod cu mai multe fațete până când vom face din Turcia o țară care a rezolvat complet problema securității aprovizionării cu energie”, a adăugat el.

Anul trecut, 45% din cele 60 de miliarde de metri cubi de gaze consumate de Turcia provenea din Rusia, iar restul, din Iran şi Azerbaidjan, potrivit datelor citate de e-nergia.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: