joi

25 aprilie, 2024

11 septembrie, 2019

Organizaţiile de mediu Agent Green, ClientEarth şi EuroNatur au anunțat miercuri că au înaintat o plângere oficială către Comisia Europeană împotriva autorităţilor din România pentru distrugerea sistematică şi deliberată a pădurilor seculare din ariile naturale protejate din România.

Potrivit organizaţiilor de mediu, aceste păduri două treimi din ultimele păduri naturale neatinse din Uniunea Europeană, în afara Scandinaviei.

În urma unei plângeri similare înaintate de Client Earth în anul 2018, Polonia a fost somată de Curtea Europeană de Justiţie să plătească 100.000 de euro zilnic până la stoparea tăierilor din Parcul Naţional Bialowieza.


Organizaţiile susţin că Romsilva organizează lucrări silvice în interiorul siturilor ariilor protejate Natura 2000, fără o analiză adecvată a impactului tăierilor în aceste zone unice.

În multe cazuri, evaluările relevante pentru impactul asupra mediului, care trebuie făcute în mod normal înainte de planificarea tăierii, se fac la mai mulţi ani după ce tăierea a avut loc sau deloc, potrivit organizaţiilor de mediu.

Agent Green precizează că s-a judecat în ultimii ani cu Romsilva, solicitând în instanţe anularea amenajamentelor silvice care au fost aplicate înainte de realizarea procedurilor de evaluare de mediu, procesele fiind încă pe rol.

„De 12 ani de când am intrat în UE se taie în arii protejate conform unor planuri de exploatare pentru care nu s-a făcut vreo evaluare de impact asupr mediului. Dar Romsilva susţine că legislaţia din România permite acest lucru, refuzând să recunoască faptul că biodiversitatea din ariile protejate este pusă în pericol, iar Ministerul Mediului tolerează asta. Este timpul pentru Comisia Europeană să intervină „, a transmis Gabriel Păun, preşedinte Agent Green, potrivit Mediafax


„Tăierile sistematice în siturile Natura2000 fără evaluările adecvate zonelor respective reprezintă o încălcare clară a legilor UE. Această problemă este răspândită larg în România, fapt pentru care aducem acest caz în faţa Comisiei Europene”, a precizat şi Ewelina Tylec-Bakalarz, avocat pentru natură sălbatică, ClientEarth.

Potrivit organizaţiilor de mediu Agent Green, ClientEarth şi EuroNatur, Romsilva administrează 22 din cele 29 de parcuri naţionale şi naturale ale României.

„Dacă încălcarea normelor UE continuă fără consecinţe, întreagă reţea Natura 2000 este slăbită. Drama continuă a naturiii sălbatice din România este printre cele mai grave din Europa, şi în acelaşi timp cel mai puţin recunoscută”, a declarat Gabriel Schwaderer, director executiv, Euronatur.

„Cazul pădurii Bialowieza arată cât de eficientă poate fi legea Europeană în protejarea comorilor naturale ale continentului nostru. Sperăm că şi în cazul pădurilor din România, Comisia Europeană va trece la fapte înainte că distrugerea acestor ecosisteme unice să devină ireversibilă”, a precizat Tylec-Bakalarz.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: