luni

29 aprilie, 2024

21 ianuarie, 2024

Serviciul diplomatic al Uniunii Europene (SEAE) a elaborat un plan în 10 puncte pentru o „soluție credibilă, cuprinzătoare” la conflictul din Gaza și Cisiordania.

„Având în vedere situația actuală și în ciuda dificultăților și incertitudinilor evidente, acum este momentul să ne pregătim pentru pace cuprinzătoare israelo-palestiniană”, se spune în deschiderea proiectului de document, citat de Euractiv.

Foaie de parcurs: Nevoia de alternativă politică revitalizată la Hamas

Un viitor proces de pace ar trebui să conducă la un stat palestinian independent „care trăiește cot la cot” cu Israel și la „normalizarea deplină” a relațiilor dintre Israel și lumea arabă, conform planului elaborat.


Principalele elemente ale planului:

  • Este nerealist să presupunem că israelienii și palestinienii (aceștia din urmă reprezentați de OLP și AP), în viitorul apropiat, se vor angaja direct în negocieri bilaterale de pace pentru a obține o pace cuprinzătoare, cu atât mai puțin să încheie astfel de negocieri, fără o implicare internațională puternică.”

  • „Palestinienii vor avea nevoie de o alternativă politică revitalizată la Hamas, în timp ce israelienii vor trebui să găsească voința politică pentru a se angaja în negocieri semnificative pentru soluția celor două state”, adaugă acesta.

  • Un element cheie pentru pace, în viziunea UE, este organizarea unei „Conferințe pregătitoare pentru pace” care implică UE, SUA, Egipt, Iordania, Arabia Saudită, Liga Arabă și Națiunile Unite.

  • Participanții ar urma să fie în contact permanent „la fiecare pas și în orice moment” cu oficialii israelieni și palestinieni (denumite „părțile în conflict”), dar cele două nu ar fi inițial „obligate să stea unul în fața celuilalt”.

  • Fâșia Gaza și Cisiordania ar fi reprezentate de Autoritatea Palestiniană (AP) și de Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), nu de Hamas, care este desemnată organizație teroristă de UE și SUA.

  • Conferința de pace ar avea la dispoziție un an pentru a concepe cadrul pentru un plan de pace, ținând cont de feedback-ul tuturor părților implicate, rezoluțiile ONU, concluziile Consiliului European și eforturile anterioare de mediere.

  • Odată redactat, planul va fi prezentat „părților în conflict” și va fi folosit ca bază principală pentru negocierile finale. „Va fi atributul celor doi să negocieze textul final”, se spune în document.

  • „Un element esențial al Planului de pace ar trebui să fie dezvoltarea unor garanții de securitate solide pentru Israel și viitorul stat independent Palestina, condiționat de recunoașterea diplomatică reciprocă deplină și integrarea atât a Israelului, cât și a Palestinei în regiune”, potrivit propunerii.

  • Planul „ar trebui să includă și Pachetul de sprijinire a păcii preconizat în Efortul Zilei Păcii” ca un stimulent pentru cele două părți în conflict. „Aceasta înseamnă că ar trebui să precizeze, cât mai clar și în măsura posibilului, care mecanisme politice și de securitate regionale și globale și alte acorduri și proiecte vor fi puse la dispoziție în ziua în care părțile își vor încheia acordul de pace”, continuă proiectul de foaie de parcurs.

O inițiativă greu de implementat

Nu este clar, scrie Euractiv, dacă statele membre ale UE și părțile interesate regionale vor fi dispuse să îmbrățișeze planul de pace al Uniunii.

UE nu a reușit până acum să găsească o poziție unitară în privința conflictului din Gaza: susținătorii fermi ai Israelului, cum ar fi Germania, au respins apelurile la încetarea imediată a focului exprimate de țări precum Spania și Irlanda.

Este posibil ca nici declarațiile recente ale lui Josep Borell, care a acuzat Israel că a finanțat Hamas, să nu ajute în discuțiile cu oficialii Israel.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, și omologul său palestinian, Riyad al-Maliki, sunt așteptați să se alăture discuțiilor de luni, separat. Diplomații UE au declarat că își propun să cerceteze fiecare parte asupra modalităților de a pune capăt violenței de pe teren și următorii pași către o soluție de pace pe termen lung.

Premierul Benjamin Netanyahu a promis joi, săptămâna trecută, că va continua ofensiva militară în Gaza până la distrugerea Hamas și eliberarea tuturor ostaticilor. „Nu ne vom mulțumi cu nimic în afară de o victorie absolută”, a spus Netanyahu.

Proiectul a fost transmis statelor membre UE

Planul UE vine în momentul în care miniștrii de externe ai blocului se întâlnesc luni cu părțile interesate cheie din regiune pentru a discuta despre situația din Gaza și implicațiile mai largi ale acesteia.

Planul european prezintă o serie de pași care ar putea aduce în cele din urmă pacea în Fâșia Gaza, ar putea stabili un stat palestinian independent, ar putea normaliza relațiile dintre Israel și lumea arabă și ar putea garanta securitatea pe termen lung în regiune.

Proiectul de foaie de parcurs conține ”propuneri practice, pe principiul convenit că doar o soluție politică, durabilă și pe termen lung a conflictului israeliano-palestinian va aduce pacea celor două popoare și stabilitate în regiune”, a transmis diplomatul șef al UE, Josep Borrell, într-o scrisoare ce însoțește documentul trimis statelor membre.

Eforturi anterioare ale UE pentru pace în Orientul Mijlociu

Reprezentantul special al UE pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Sven Koopmans, a condus consultări preliminare cu Egiptul, Iordania, Arabia Saudită, Liga Statelor Arabe și alți parteneri cheie, „pentru a găsi un teren comun pentru a reînvia procesul de pace”.

Koopmans a mai propus organizarea unei întâlniri ad-hoc ”pentru a discuta acest document neoficial și acele consultări” cu oficialii statelor membre ale UE „în cel mai scurt timp posibil”.

Înainte de atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, UE plănuise să s implice într-o nouă inițiativă de pace din Orientul Mijlociu axată pe „stimulente”, denumită „Efortul Zilei Păcii”, care viza reluarea discuțiilor dintre Israel și Palestina.

O întâlnire din septembrie la New York, în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite, a adunat aproape 50 de miniștri de externe din Europa și Orientul Mijlociu, pentru a dezvolta inițiativa. Odată cu războiul din Gaza, acele planuri au fost suspendate.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: