duminică

19 mai, 2024

20 ianuarie, 2024

Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Josep Borrell, a acuzat vineri în mod deschis Israelul că a finanțat gruparea militantă palestiniană Hamas, transmite Politico.

„Hamas a fost finanțat de guvernul israelian în încercarea de a slăbi Autoritatea Palestiniană”, a declarat Borrell, citat de ziarul spaniol El País. Borrell a vorbit la Universitatea din Valladolid din Spania, unde politicianul spaniol a primit un doctorat onorific. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a negat astfel de acuzații în trecut.

Borell: Două state, o soluție ce trebuie impusă din exterior

În discursul său de vineri, Josep Borrell a subliniat, de asemenea, că crearea unui stat palestinian este necesară pentru a rezolva conflictul în curs. „Singura soluție este să creăm două state care împart pământul pentru care au murit de 100 de ani”, a spus Borrell. El a adăugat că o astfel de soluție trebuie „impusă din exterior”.


Guvernul israelian a respins cu fermitate acuzațiile oficialului. „Domnul. Borrell greșește. Departe de a încerca să întărească Hamas, așa cum a susținut șeful politicii externe al UE, premierul Benjamin Netanyahu a lovit puternic Hamas în trei operațiuni militare de amploare; în 2012, 2014 și 2021”, a declarat Ophir Falk, principalul consilier pentru politică externă al lui Netanyahu.

„După masacrul din 7 octombrie a peste 1.000 de israelieni și a peste 250 luați ostatici, cabinetul de război al domnului Netanyahu a ordonat armatei israeliene să distrugă Hamas”.

Oficiali israelieni așteptați la Bruxelles

Comentariile lui Borrell apar cu doar câteva zile înainte ca miniștrii de externe ai UE să aibă mai multe întâlniri cu omologii lor din Israel, Autoritatea Palestiniană și țările arabe cheie la Bruxelles.

Miniștrii UE urmează să discute luni despre conflictul Israel-Hamas din Gaza, unde trupele israeliene desfășoară de luni de zile o campanie necruțătoare de bombardamente și asalt terestru, și perspectivele unui viitor acord de pace.


În același timp, UE urmează să anunțe luni noi sancțiuni împotriva Hamas menite să lovească sursele de finanțare ale grupării militante.

Joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere o încetare permanentă a focului în Gaza – cu condiția ca Hamas să fie demontat și toți ostaticii eliberați. Rezoluția a venit la doar câteva zile după ce Netanyahu din Israel a respins ideea unei stări palestiniene independente, respingând astfel impulsul pentru un stat palestinian din partea Statelor Unite și a UE.

Borell, acuzații similare cu cele ale opoziției din Israel

Afirmațiile potrivit cărora guvernul lui Netanyahu a permis finanțarea Hamas, inclusiv permițând finanțarea Qatarului a Gazei, au mai fost făcute de opoziția israeliană, precum și de analiști și instituții de presă, inclusiv New York Times.

Oficialii israelieni spun că aceasta făcea parte dintr-o politică la care majoritatea politicienilor de frunte israelieni au subscris-o ca o posibilă modalitate de a modera Hamas, cu presupunerea că gruparea militantă își va tempera fervoarea ideologică și îl va încuraja să se concentreze asupra guvernării.

Josp Borrell, care este șeful politicii externe al UE din 2019, are un istoric îndelungat de momente ”nediplomatice”, inclusiv atunci când a comparat Europa cu o „grădină” și a numit restul lumii „jungla” și momentul în care a postat pe Twitter un document sensibil legat de extrădare de la autoritățile din Marea Britanie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: