Cum stă Bucureștiul în topul prețurilor finale (plafonate) ale energiei pentru consumatorii casnici din capitalele europene, calculate la puterea de cumpărare? Prețurile din București sunt sub mediile europene la puterea de cumpărare și mult sub mediile în euro.
Capitala României are al 15-lea cel mai mic preț la electricitate (inclusiv taxele) din 32 de capitale europene, respectiv al 11-lea preț la gaze din 22 de capitale – prețuri calculate la puterea de cumpărare standard (pps, o monedă virtuală calculată cu puterea paritară de cumpărare; cu un pps se poate cumpăra aceeași cantitate de marfă în fiecare țară).
Calculate în euro, prețurile Bucureștiului stau și mai bine în clasament, potrivit celei mai recente analize periodice realizată pe septembrie de companiile de consultanță și cercetare de piață VaasaETT (Finlanda) și Energie-Control Austria, și publicată de MEKH, autoritatea maghiară din energie, omologă Autorității de Reglementare în Energie din România (ANRE).
Bucureștiul are al optulea cel mic preț al energiei electrice dintre cele 33 de capitale în euro (inclusiv taxele), cu 16,24 eurocenți, și al patrulea cel mic din capitale ale statelor membre UE.
La gaze, capitala României este pe locul 7 în clasamentul de 28 de țări al celor mai mici prețuri la gaze în termeni nominali (inclusiv taxele), cu 6,29 eurocenți / MWh (1 MWh, sau 1.000 kWh echivalează cu circa 0,95 mc). Este al 5-lea cel mai mic preț în termeni nominali din UE, potrivit sursei citate prima dată de e-nergia.
Distribuția costă mai mult decât marfa
Nivelul prețurilor finale (plafonate) sunt sub și mult sub mediile europene, cum s-a văzut mai sus. La fel ponderea prețurilor electricității propriu zise (marfa, fără costul de distribuție, taxe energetice și TVA) din București și, prin extrapolare din România.
Costul electricității în structura prețului final este de 40% în București, sub media europeană de 66%.
În schimb, grupurile de companii energetice de retail recuperează prin costul distribuției, a cărui pondere în costul final total de electricitate în București (40%) este mult peste media europeană (17%).
La fel, mai mari sunt ponderile taxelor energetice și ale TVA.
În schimb, ponderea prețului propriu zis al gazelor (fără distribuție, taxe energetice și TVA) este chiar la media europeană: 70%, mai mare decât în Lisabona și Madrid, care sunt cele mai mari beneficiare ale livrărilor de gaze lichefiate, sau decât Budapesta, care primește gaze rusești la preț preferențial.
România este al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din UE.
Și la gaze ponderea costului distribuției și a TVA sunt mai mari decât mediile europene.
***