8 mai, 2017

Victoria lui Emmanuel Macron în prezidenţialele franceze a liniştit spaimele privind un eventual Frexit şi a dus moneda europeană la maximul ultimelor şase luni, 1,1024 de dolari. De asemeni, indicii bursieri europeni au deschis, luni, în creştere, cu 0,68% (FTSE 100, la Londra) până la 1,12% (CAC 40 la Paris).

Pe de altă parte, atât recordul euro cât și creșterile bursiere fac parte din tendințe ascendente mai vechi, pentru care prezidențialele franceze nu au fost decât un test.

Astfel că, reacția piețelor la rezultatele prezidențialelor au fost mai degrabă politicoasă.


Piețele și analiștii așteaptă de la noul președinte să-și promoveze ideile reformatoare, mai ales în ce privește piața muncii și scăderea poverii fiscale a companiilor.

Pentru a avea un succes mai mare decât l-a avut ca ministru al economiei în guvernul unui președinte socialist, Emmanuel Macron are nevoie să câștige un suport parlamentar din partea dreptei, căci sindicatele nu sunt de partea lui.

„Suntem pozitivi privind acțiunile europene, reducerea riscului politic va lăsa investitorii să se concentreze din nou pe perspectivele creșterii economice a regiunii”, spune o notă a BlackRock, citată de Bloomberg.

Pe de altă parte, viitorul președinte Emmanuel Macron se va lovi de aceeași rezistență instituțională la schimbare care l-a împiedicat, ca ministru, să impună reformele dorite.


Atunci, ca și acum, „accentul imediat se pune pe reformarea pieței muncii, pe taxare (inclusiv reducerea impozitului pe profit de la 33 la 25%) și pe creșterea eficienței sectorului public”, spune directorul de investiții al UBS Group, Dean Turner.

„Președinția Macron ar trebui să susțină euro pe tendințele de apreciere până la 1,20 EUR/USD și 1,16 EUR/CHF în următoarele 12 luni”, spune sursa citată.

Noul președinte are nevoie de un parlament favorabil și constituirea unei majorități care să-i susțină reformele va fi dificilă, în condițiile în care cele 577 de locuri din Adunarea Națională vor fi împărtășite de cinci principale mișcări politice – spun economiștii de la Barclays.

Piața prevede că noului preşedinte nu îi va fi uşor, dar pare să aibă răbdare, căci şi-a „asumat un parlament fragmentat. Acest lucru este probabil, dar partidul lui Macron se poate descurca bine, la fel cum a el însuşi a făcut-o. Cu toate acestea, rămânem precauți”, spun economiştii de la Morhan Stanley.

„Piața, de asemenea, pare conștientă de faptul că un parlament fragmentat poate limita perspectivele de schimbare. Ceea ce pare a fi mai puțin conștient de faptul că agenda lui Macron în sine constă în reforme interne mai degrabă incrementale decât radicale şi rezultatele nu vin pe termen scurt când vine vorba de viziunea privind uniunea monetară”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: