vineri

29 martie, 2024

17 martie, 2022

Marile piețe financiare ale lumii au salutat campania agresivă de combatere a inflației pe care Federal Reserve (Fed, banca centrală a SUA) a declanșat-o, prin prima creștere a dobânzilor sale de referință din 2018 încoace, cu un sfert de punct procentual, până în intervalul dintre 0,25% şi 0,50%. Cei mai mulți investitori au pariat pe încrederea strategilor Fed că economia americană va face față scumpirii creditelor.

Indicii bursieri americani și mai ales cei asiatici au înregistrat creștere substanțiale la închiderea sesiunilor de tranzații: +1,55% pentru Dow Jones Industrial Average (indicele de referință pentru SUA dar și restul lumii), +2,24% pentru S&P 500 și +3,46% pentru Nikkei Stock Average 225, la Tokyo.

Fed a și anunțat că își propune  să crească dobânzile la fiecare din cele șase ședințe de politică monetară din acestan, ca să ajungă la intervalul cuprins între 1,75% şi 2%. Abordarea agresivă este menită să răspundă unei inflaţiei care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, potrivit Reuters.


În ciuda atacului Fed, inflaţia ar urma să rămână mult peste ţinta Fed de 2%, pentru acest an fiind prevăzută o rată a inflaţiei de 4,1%, urmând să scadă la 2,3% abia în 2024.

Creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 2,8% în 2022, o înrăutăţire faţă de avansul de 4% previzionat în decembrie.

Rata şomajului ar urma să scadă la 3,5% anul acesta şi să rămână la acest nivel în 2023, urmând să crească uşor, la 3,6%, în 2024.

Investitorii preferă să știe la ce să se aștepte

Reacția optimistă a piețelor nu va dura mult, căci investitorii se vor vedea nevoiți să ajusteze cotațiile în funcție de reducerea previzibilă a profiturilor companiilor.


Mai important, însă, strategia Fed de combatere a inflației a alungat incertitudinea investitorilor, care nu știau ce va face banca centrală: va continua politica de stimulare cu lichidități a economiei – în condițiile războiului din Ucraina, care afectează întreaga economioe globală, sau va ataca inflația.

Analiștii chiar au comparat campania conduse de președintele Fed, Jerome Powell, cu cea a predecesorului său din 1979, Paul Volckler, care a crescut brusc dobânzile pentru a combate o inflațție de două cifre.

Banca centrală a SUA a ales între ameliorarea efectelor războiului din Ucraina asupra creșterii economice americane și combaterea inflației care ar ruina-o.

Evenimentele din ultima vreme au răsturnat multe predicții, inclusiv ale Fed, care – sub imperiul crezei coronavirus, anunța în septembrie 2020 că va ține dobânda cheie aproape de zero cel puțin până în 2023

Acum Fed avertizează asupra incertitudinii cu care se confruntă economia în urma războiului din Ucraina şi a crizei din sănătate, dar a dat asigurări că „viitoarele majorări ale dobânzii vor fi adecvate” pentru a reduce inflaţia.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: