joi

30 mai, 2024

25 mai, 2021

Achiziţiile de active ale Federal Reserve a SUA (Fed, banca centrală a SUA) ar putea duce la creşterea portofoliului său de active până la 9.000 de miliarde de dolari, spre finalul lui 2022, conform estimărilor Fed New York.

Totuși, bursele continuă să se mențină la niveluri maxime, considerate de unii analiști nefirești pentru o criză, chiar și în contextul infuziilor exorbitate de lichidități pompate de autorități.


Fed a asigurat că nu va reduce curând achzițiile de obligațiuni, prin care a aruncat în piață mii de miliarde de dolarim maiîntîi pe parcursul crizei financiare declanșate în 2008 și apoi, fără prea mare pauză, în criza coronavirus.

Și, marți, indicele pan-european STOXX, al celor mai importante companii, a ajuns la un nou record, de 447 puncte, potrivit Reuters.

Astfel au fost calmate îngrijorările burselor privind eventuala creștere graduală a dobânzilor, ca urmare a revenirii economiei și a creșterii inflației – o așa numită normalizare a politicii monetare.

(Citiți și: „Federal Reserve va ține dobânda cheie aproape de zero cel puțin până în 2023”)

Rezervele internaționale ale Fed ar putea atinge nivelul de 6.200 miliarde dolari până la finalul lui 2022 şi apoi ar putea scădea, conform estimărilor citate de Reuters.


Portofoliul Federal Reserve ar putea creşte constant până în 2025 în cazul în care câştigurile de pe urma obligaţiunilor ajunse la scadenţă sunt reinvestite.

Până unde va merge SUA cu avalanșa de dolari?

„Evoluţia portofoliului va depinde de alegerile făcute privind portofoliul, în condiţiile în care FOMC (Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise)  va normaliza politica monetară”, spune raportul Fed New York.

Proiecţiile (realizate pe baza rapoartelor Fed New York privind comportamentul participanților la piață) presupun că banca centrală a SUA va continua să achiziţioneze, în fiecare lună, titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, până la finalul anului 2021.

Ulterior, achiziţiile ar scădea lent spre zero până la sfârşitul lui 2022.

Săptămâna trecută, portofoliul Federal Reserve (Fed) se situa la aproape 8.000 miliarde dolari, în creştere faţă de aproximativ 4.100 miliarde dolari la începutul acestui an.

Conform raportului, portofoliul Fed s-ar putea menține la aproape 9.000 de miliarde de dolari până în 2030 sau ar putea scădea la 6.600 de miliarde de dolari, în funcţie de evoluţiile pieței.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: