marți

16 aprilie, 2024

27 aprilie, 2018

Bulgaria va deveni cel de al 20-lea membru al zonei euro, însă nu trebuie să grăbească procesul, potrivit declaraţiilor lui Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare.

„Bulgaria va fi noul membru al zonei euro, nu există nici un dubiu”, a declarat Perre Moscovici reporterilor prezenți, vineri, la Sofia cu ocazia reuniunii miniștrilor de finanțe din UE (ECOFIN), potrivit Reuters.

Bulgaria face demersuri susținute de adoptare a monedei unice și ar putea adera la mecanismul european al ratelor de schimb (ERM2, premergător intrării formale în Zona Euro) în mai puţin de un an, potrivit premierului bulgar Boiko Borisov.


Totuși, comisarul european a recomandat autorităților bulgare să-și păstreze „sângele rece”, căci, „este nevoie ca acest lucru să fie pregătit metodic şi cu grijă şi nu trebuie să fie grăbit, pentru că dacă ne grabim, vom crea o promovare imperfectă” – a adăugat Perrre Moscovici (FOTO).

Pierre Moscovici a amintit că Bulgaria, cea mai săracă membră a UE, ar trebui să aibă o economie mai asemănătoare cu cea a țărilor occidentale mai bogate.

Oficialul UE a accentuat că adoptarea euro ar trebui să devină „un activ bun și nu un șoc”, potrivit Reuters.

Bulgaria, ca și România îndeplinește criteriile cantitative formale de aderare la Zona Euro, dar spre deosebire de ţara noastră, are o politică fiscală prudentă şi ţine inflaţia sub control.


Mai mult, adoptarea euro are un termen precis în Bulgaria, în vreme ce în România a mai fost înfiinţată o comisie care să analizeze procesul, iar termenele anterioare au devenit imprecise.

(Citiţi şi: Guvernul Dăncilă a înființat ”Comisia care pregătește trecerea la euro”. Un comitet face deja același lucru de un an și jumătate)

Totuşi, PIB / capita la paritatea puterii de cumpărare este în Bulgaria la 49% faţă de media UE şi mult sub ţările membre ale Zonei Euro. Acestea acuză corupţia, ca şi în cazul României.

Sesiunea lunară a ECOFIN are loc la Sofia, Bulgaria deţinând preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: