sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 aprilie, 2020

BioNTech și Pfizer vor începe la sfârșitul lui aprilie studiile clinice pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului cronavirus. Până la sfârșitul anului, ar putea fi produse primele milioane de doze de vaccin, anunță un comunicat al companiei Pfizer.

Ulterior, cele două companii își vor calibra capacitatea de producție pentru a livra sute de milioane de doze în 2021.

Studiile clinice se vor desfășura inițial în mai multe centre de cercetare din Statele Unite și în Europa.


BioNTech și Pfizer vor lucra în comun pentru comercializarea vaccinului la nivel mondial, mai puțin China, unde BioNTech are o colaborare cu firma Fosun Pharma, mai spune comunicatul.

BioNTech este una dintre cele două companii biotech germane (cealaltă este CureVac, pe care ar fi dorit să o achiziționeze americanii), care au anunțat dezvoltarea unor vaccinuri inovative, de tip ARNm (bazate pe fragmente de acid ribonucleic mesager, ARNm). Ele funcționează prin imitarea agenților patogeni pentru a stimula un răspuns la nivelul sistemului imunitar, construind astfel un mecanism de apărare care rămâne activ în organism și combate viitoarele infecții.

Vaccinurile ARNm reprezintă o alternativă pentru vaccinurile convenționale și au și avantajul că pot fi dezvoltate rapid și cu costuri mai reduse.

Acordul Pfizer – BioNTech SE, prezentat în comunicatul Pfizer:

  • Pfizer achită anticipat către BioNTech 185 milioane dolari, sumă ce include un transfer direct de 72 milioane dolari în cash și o investiție în acțiunile companiei germane de 113 milioane dolari
  • BioNTech va primi ulterior, în funcție de etapele atinse, până la 563 milioane dolari, ceea ce va urca totalul investiției Pfizer la 748 de milioane de dolari.
  • Pfizer și BioNTech vor împărți în mod egal costurile de dezvoltare.
  • Inițial, Pfizer va finanța 100% din costurile de dezvoltare, iar BioNTech va rambursa Pfizer, în timpul comercializării vaccinului, cota sa de 50% din aceste costuri.
  • Va fi folosită rețeaua de producție și de distribuție globală a Pfizer.

Colaborarea își propune să ajungă rapid la testele clinice umane bazate pe platformele proprii de vaccinare mRNA ale BioNTech, pentru a asigura accesul rapid la un vaccin împotriva SARS-CoV-2.

„Combaterea pandemiei de Covid-19 va necesita colaborarea fără precedent la nivelul ecosistemului de inovare, cu companii care se raliază pentru a-şi uni forţele mai mult ca niciodată. Am toată încrederea în abilitatea noastră de a capta puterea ştiinţei – împreună –  pentru a furniza un potenţial vaccin de care are nevoie lumea, cât mai curând posibil”, a spus Mikel Dolsten, preşedinte si director ştiinţific executiv în Cercetare Globală, Dezvoltare, Ştiinţe Medicale, în cadrul Pfizer.

„Am început deja să lucrăm cu Pfizer pentru vaccinul nostru împotriva Covid-19 şi suntem bucuroşi să putem anunţa detalii suplimentare privind colaborarea noastră în derulare, ce reflectă angajamentul puternic al ambelor companii pentru a acţiona rapid în a aduce pacienţilor din întreaga lume un vaccin sigur şi eficace”, a declarat co-fondatorul şi CEO al BioNTech, Ugur Sahin, doctor în ştiinţe medicale.

Și Sanofi colaborează cu o companie biotech specializată pe terapii ARNm

Pfizer nu este singurul gigant pharma care se asociază o firmă biotech pentru dezvoltarea unui vaccin anticoronavirus inovativ, bazat pe ARNm.

Sanofi Pasteur, divizia globală de vaccinuri a companiei Sanofi, a anunțat deja colaborarea cu Translate Bio – companie de cercetare și dezvoltare clinică de terapii bazate pe ARN mesager.

Colaborarea are la bază un acord existent din anul 2018 între cele două companii pentru a dezvolta vaccinuri de tip ARNm pentru boli infecțioase.

Marile firme de pharma au capacitatea de producție necesară unei cereri atât de mari precum cea existentă în pandemia de COvid-19.

Revista Natura: 78 de formule de vaccin pentru Covid-19, aflate în dezvoltare 

La data de 8 aprilie, la nivel global erau în diferite faze de dezvoltare 115 formule de vaccin anti Covid-19, potrivit prestigioasei reviste Nature, care culege date din mai multe surse, inclusiv organizația Mondială a Sănătății.

78 dintre aceste variante sunt confirmate din surse identificate, în timp ce alte 37 nu oferă destule date ca să poată fi luate în calcul.

Dintre cele 78 confirmate, 73 se află în stadii incipiente de dezvoltare și nu au intrat încă în testare.

Cele mai avansate cinci formule de vaccin sunt cele dezvoltate de companiile Moderna, SUA (mRNA-1273), CanSino Biologicals, China (Ad5-nCoV), Inovio, SUA (INO-4800) și Shenzhen Geno-Immune Medical Institute, China (cu două formule: LV-SMENP-DC și aAPC), conform Nature, scrie Digi24.

Dintre formulele confirmate, 56 (72%) sunt dezvoltate de companii private, iar 22 (28%) sunt dezvoltate de instituții academice, din sectorul public sau de ONG-uri.

Aproape jumătate dintre vaccinuri (36) sunt în dezvoltare în SUA, în timp ce China lucrează la 14 formule, la fel ca și Europa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: