cursdeguvernare

miercuri

11 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Pew Research: doar 38% din cetățenii statelor NATO cred că țara lor ar trebui să ajute militar un aliat atacat. Franța – încrederea în NATO a scăzut cu 22 pp

10 februarie, 2020

Ponderea cetăţenilor ţărilor NATO care sunt convinși că armata SUA va interveni în cazul unui atac al Rusiei asupra unui stat membru al Alianței a scăut, comparativ cu 2015, conform unui studiu al cunoscutei companii americane Pew Research Center.

Aproximativ 29% consideră că SUA nu vor veni în ajutor, iar restul nu se pronunţă, conform sondajului realizat în 2019, în rândul a 21.000 de persoane.


Răspunsurile la această întrebare arată o divizare tot mai accentuată pe această temă, începând cu 2015. Ponderea cetățenilor care sunt convinși că Statele Unite vor veni în ajutorul a scăzut cu opt puncte procentuale între 2015 şi 2019 în Franţa, cu cinci puncte în Germania, cu trei puncte în Canada.

(Citiți și: ”Ecuația politico-militară a Occidentului mai câștigă niște necunoscute. Emanciparea strategică a aliaților SUA”)

În schimb, a crescut în Marea Britanie, Italia, Turcia și câteva state din Europa Centrală și de Est (România nu a fost inclusă în sondaj).

O scădere semnificativă se înregistrează în Ungaria, unde convingerea că SUA va apăra o țară aliată în cazul unei agresiuni a Rusiei a coborât cu 16 puncte procentuale.

Tinerii au mai multă încredere în SUA

Tinerii adulți din Spania, Franța, Slovacia, Canada și Germania sunt mai înclinați să creadă cu SUA ar juta un aliat atacat de Moscova – 84% din tinerii adulți, comparativ cu 68%, procentul celor din categoria peste 50 de ani.

Mai puțin favorabili ideii ca țara lor să ajute un alt stat NATO, în cazul unei agresiuni a Rusiei


Cetăţenii ţărilor NATO nu îşi manifestă entuziasmul faţă de ideea că ţara lor să vină în ajutorul altei ţări a Alianţei atlantice în caz de agresiune rusă.

În numai cinci state – SUA, Olanda, Statele Unite, Marea Britanie şi Lituania – majoritatea respondenţilor cred că ţara lor ar trebui să participe la o operaţiune militară, pentru a respecta obligaţiile Articolului 5 din tratatul fondator al NATO, care stipulează că un „atac împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor aliaţilor”.

Ponderea scade la 41% în Franţa şi Spania, 36% în Cehia, 34% în Germania, 33% în Ungaria şi 32% în Turcia şi Slovacia. Doar 25% cred acest lucru în Grecia şi Italia, şi 12% în Bulgaria.

(Citiți și: ””Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României”)

În medie, în cele 16 state cuprinse în sondaj, aproximativ 50% spun că țara lor nu ar trebui să ajute militar un aliat NATO atacat de Rusia, în timp ce 38% spun că acest lucru ar trebui făcut.

În Franța, ponderea celor care au o opinie favorabilă despre NATO a scăzut cu 22 pp, față de 2000

Ponderea părerilor favorabile la adresa NATO au cunoscut fluctuații importante după 2000, de la o țară la alta.

În acest interval, unele membre NATO au devenit membre UE, dar înregistrează o creștere importantă a ponderii celor au încredere într-o intervenție a Alianței. Exemple sunt Lituania și Polonia, unde ponderea a urcat cu 18, respectiv 10 puncte procentuale. În Bulgaria și Cehia a scăzut, însă.

De cealaltă parte, în Franța și Germania, vechi state membre UE, opiniile favorabile au coborât semnificativ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: