vineri

29 martie, 2024

4 martie, 2022

Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina ca să scape de războiul declanșat de Rusia a ajuns la 1,25 milioane, conform ultimele date ale Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (IOM).

Dintre acestea, aproximativ 672.000 de mii au fugit în Polonia, 194.000 în Republica Moldova şi aproximativ 133.000 în Ungaria, a spus un purtător de cuvânt al IOM.

Conform unui comunicat de pe site-ul IOM, alţi 89.600 de refugiaţi au fost înregistraţi în Slovacia.


IOM nu menţionează România în comunicat, însă precizează că alţi 180.000 de refugiaţi sunt trecuţi la destinaţie „necunoscută”. Sunt, probabil, migranți care au trecut prin România și Ungaria, dar care nu s-au oprit în aceste țări.

Potrivit Ministerului român de Interne, 172.935 de refugiați au intrat în România, până vineri dimineața, dintre care aproximativ 120.000 au tranzit țara, nu s-au oprit aici.

Alți 58.106 de refugiați se aflau vineri dimineața încă pe teritoriul României și numai 1.897 au solicitat azil autorităților de la București.

Dintre toţi refugiaţii plecaţi din Ucraina, 78.800 de persoane nu au cetăţenie ucraineană şi provin din 138 de ţări diferite, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al IOM.

Mecanism european pentru protecția refugiaților ucraineni


UE va acorda protecție temporară tuturor refugiaților care fug de conflictul din Ucraina, a anunțat joi seara comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-un tweet în care califică decizia UE drept una „istorică”.

Persoanele eligibile pot beneficia de un statut de protecție similar celui de refugiat, în orice țară din UE, pentru o perioadă de un an ce poate fi prelungită, a explicat ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin.

Acest mecanism va permite statelor membre UE să ofere persoanelor care fug din Ucraina un răspuns adaptat situației.

Miniștrii UE au convenit această măsură la reuniunea organizată joi pentru a activa Directiva 2001/55/CE, care oferă „protecție temporară în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate”.

Inițial, oficialii UE vorbeau despre o perioadă de trei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: