sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 iunie, 2018

Peste 120 de organizații, grupuri civice, partide si personalități ale societății civile au semnat un apel prin care cer demisia lui Liviu Dragnea din poziția de președinte al Camerei Deputaților, întrucât prezența acestuia ca înalt demnitar al statului „are efecte nocive enorme asupra României”.

Această demisie este necesară, spun semnatarii apelului, din mai multe motive>

  • ​după a doua condamnare a lui Liviu Dragnea
  • după discursul urii pe care el l-a revărsat, cu toată forța partidului pe care-l conduce, asupra societății
  • după escaladarea tensiunii sociale la un nivel pe care România nu l-a mai cunoscut din anii ’90 încoace

Prezentăm apelul:


1. Liviu Dragnea sabotează credibilitatea internațională a României. Parlamentul este al României, nu al unui partid. Pentru România, faptul că una dintre camerele Parlamentului este condusă de un recidivist are un efect distrugător. Rămânând la conducerea Parlamentului, Liviu Dragnea sabotează simultan și instituția Parlamentului – și credibilitatea României.

2. Liviu Dragnea devine, din al treilea om în stat, singurul om din stat. Parlamentul trebuie să rămână o instituție funcțională și activă a României, controlând decisiv procesul de legiferare. Decizia de a guverna prin OUG, cu scopul (formulat explicit de către Liviu Dragnea) de a evita dezbaterea parlamentară, are drept efect anularea funcției Parlamentului – și transformarea guvernului într-o instituție deopotrivă executivă și legislativă, aflată sub controlul exclusiv al lui Liviu Dragnea. El devine și autorul legilor, și cel care le pune în practică, și beneficiarul lor direct.

3. Liviu Dragnea devine și unica instanță a actului de justiție. După ce a confiscat integral puterea executivă și cea legislativă, Liviu Dragnea atentează și la puterea judecătorească. El vrea să dicteze singur cum se dau sentințele, când și cum se pun în aplicare, cine trebuie să se supună deciziilor judecătorești și cine nu. Având sub control direct și personal toate puterile din stat (executivă, legislativă, judecătorească), precum și presa, Liviu Dragnea instaurează o dictatură în interiorul Uniunii Europene.

4. Liviu Dragnea periclitează destinul european al României. Din 1820 și până azi, ne-am construit având setul de valori europene drept model și ideal. În aceste două secole, s-a muncit și s-a murit pentru ca România să fie un stat european. Numai dictaturile au putut încetini sau opri temporar destinul nostru european. Transformând un om în statul însuși, precum și în unica instanță a actului de justiție, Liviu Dragnea construiește un model de dictator care e total incompatibil cu tot ceea ce înseamnă Uniunea Europeană.


Nu ne vom pierde credibilitatea internațională; nu vom permite unui singur om să concentreze, în persoana lui, toate puterile statului; nu vom lăsa justiția să fie confiscată  și exercitată de o singură persoană; nu vom accepta periclitarea destinului nostru european. Suntem prea puternic ancorați în construcția europeană și în valorile europene pentru ca acest lucru să se poată întâmpla.

Pentru toate aceste atentate împotriva României, Liviu Dragnea trebuie să plece.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Printre smenatari se numără: Vă Vedem din Sibiu, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Timișoara, Corupția Ucide, #REZISTENȚA,  Inițiativa România, Expert Forum, Geeks for Democracy.

Liviu Dragnea a fost condamnat joi, 21 iunie, la trei ani și jumătate în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului. Sentința a fost luată cu majoritate (unul dintre cei trei judecători a dorit achitarea liderului PSD) și nu este definitivă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: