Oamenii din satul Comănicea (comuna Secu, judeţul Dolj), unde a fost confirmat săptămâna aceasta un focat de pestă porcină africană, au făcut miercuri zid uman la intrarea în localitate, pentru a împiedica intrarea autorităților venite să aplice măsurile de siguranță stabilite pentru aceste cazuri.
Acest prin focar de PPA din Dolj a fost depistat marți, numărul județelor afectate urcând astfel la 17, după ce săptămâna trecută au apărut și primele cazuri din Vrancea.
Marți, după ce Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat virusul, gospodăria din Comânicea a fost plasată sub supraveghere oficială și s-au aplicat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
S-a stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.
Deși ANSVSA a solicitat sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, localnicii au încercat să împiedice intrarea autorităților în sat, pentru a nu le fi uciși și incinerați sau îngropați porcii.
Surse locale citate de Mediafax spun că autorităţile au plecat miercuri seara, iar joi, când când s-au întors, nu s-au mai găsit porci în sat, pentru că au fost tăiaţi peste noapte.
Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, neagă și susține că revolta sătenilor din Secu s-a încheiat miercuri:
„A fost o revoltă, dar până la urmă oamenii au conştientizat despre ce e vorba, au conştientizat pericolul, au conştientizat faptul că o să fie despăgubiţi la preţul pieţei. Aseară a început sacrificarea. Au fost sacrificaţi 14 sau 15 porci, azi dimineaţă (joi – n.r.) la ora 8 s-a reluat procedura de sacrificare. Deci lucrurile au intrat în normal, n-a mai fost niciun fel de problemă, decât că am întârziat, ca să lămurim oamenii ce şi cum”.