duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 noiembrie, 2019

​România a pierdut încrederea Comisiei Europene în privinţa aplicării măsurilor de combatere a pestei porcine din cauza numeroaselor întârzieri în implementare, a declarta marți ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Un audit al experților CE va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie

„Săptămâna aceasta, colegii de la ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Sănătatea Alimentară – n. red.) au fost la Comisie unde au prezentat un plan de măsuri, plan de măsuri care trebuia prestat acum doi ani, plan de măsuri care trebuia prezentat acum un an, acum câteva luni, dar plan de măsuri care deşi a fost prezentat de-a lungul timpului nu a fost respectat. Comisia, din ceea ce ştiu eu, nu mai are încredere în autorităţile române, că acel plan de măsuri va fi respectat. Va fi un audit al Comisiei în perioada 26-29 noiembrie, iar la sfârşitul acelui audit vom şti exact care este poziţia Comisiei, audit exact pe respectarea măsurilor de combatere şi eradicare a pestei porcine africane. Atunci vom şti exact părera oficială a Comisiei”, a spus ministrul, citat de Mediafax.


Focarele de Pestă Porcină Africană (PPA) se extind în ficare zi și doar două județe au rămas zonei roșii, adică neafectate, până acum – Suceava şi Bistriţa.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministrul a mai declarat că sunt luate măsuri de restricţionare a mişcării animalelor şi de închidere a târgurilor însă „samsarii” continuă să răspândească porcii bolnavi prin diverse zone ale ţării.

„Acest plan de măsuri se referă la restricţionarea mişcării animalelor, la circulaţia animalelor, la aspectul legat de mistreţi, de zona silvatică, dar şi la creşterea porcilor în gospodărie, în aşa fel încât în gosodăriile populaţiei să fie crescuţi porci pentru consum propriu şi pe o perioadă până când această boală va dispare, mişcarea animalelor şi târgurile în general cu siguranţă vor fi închise. Degeaba vom restricţiona circulaţia animalelor în gospodărie sau vom închide târgurile, dacă în continuare acei mijlocitori de animale, sau samsarii cum le spun eu, vor continua să plimbe animalele şi bolile dintr-o zonă în alta a ţării”, a mai spus Adrian Oros.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: