vineri

19 aprilie, 2024

7 ianuarie, 2016

world_bank_moneyPerspectivele legate de evoluția economiei globale în 2016 nu sunt îmbucurătoare, pe fondul încetinirii Chinei care prelungește criza mărfurilor, dar și a contracțiilor economice din Brazilia și Rusia, reiese din prognoza publicată miercuri de Banca Mondială.

Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere economică de la nivel mondial, de la 3,3% în iunie 2015 la 2,9%. Avansul de anul trecut a fost de 2,4% din PIB, în scădere față de estimarea anterioară, de 2,8% și în scădere față de evoluția din 2014, când economia globală a crescut cu 2,6% din PIB.

Deteriorarea situației din piețele emergente este unul dintre cei mai importanți factori care justifică perspectiva pentru acest an, al cincilea consecutiv în care creșterea economică de la nivel global nu sare de 3%.


Prognoza de creștere economică a zonei euro a fost înrăutățită, de la 1,8% la 1,7%. De asemenea, Banca Mondială estimează o scădere a prețului petrolului de 8,5% în 2016, după scăderea de 46,5% din 2015. Volumul comerțului global este prognozat să se majoreze cu 3,8% în acest an, o estimare mai pesimistă decât cea din iunie 2015, de 4,9%.

banca mondiala
Sursă: Banca Mondială (BM)

Banca Mondială a revizuit în scădere prognoza pentru China, de la 7% la 6,7% din PIB în 2016, respectiv 6,5% în 2017. Economia Braziliei se va contracta cu 2,5% din PIB în acest an, în vreme ce PIB-ul Rusiei ar urma să scadă cu 0,7%.

”Economia globală va trebui să se adapteze la o nouă perioadă de creștere modestă în marile piețe emergente, caracterizată de prețuri scăzute la materii prime și fluxuri diminuate de comerț și capital”, notează Kaushik Basu, vicepreședinte și economist șef al Băncii Mondiale, în raport.

Nivelul ridicat al datoriilor este principalul risc pe termen scurt la adresa economiei chineze. Cu toate acestea, guvernul are un spațiu amplu de folosire a cheltuielilor publice pentru stimularea creșterii în ”scenariul puțin probabil” al unei încetiniri mai ample decât cea prognozată, se arată în raport.


Instituția a redus totodată prognoza de creștere economică a Statelor Unite, la 2,7% din PIB, față de proiecția anterioară de 2,8% din PIB, ca urmare a efectelor întăririi dolarului asupra exporturilor americane.

Politicile monetare relaxate vor continua să susțină revenirea ”fragilă” din Japonia și din zona euro.

În cel mai optimist scenariu al Băncii, creșterea globală va înregistra o ”revenire modestă” pe măsură ce China își va reorienta modelul către o economie stimulată de consum și servicii, iar Rezerva Federală va majora dobânzile fără ”turbulențe nejustificate”, notează Basu. Ca urmare, pentru anul viitor este prognozată o creștere economică globală de 3,1% din PIB.

Banca avertizează și asupra riscului de contagiune. O încetinire a Chinei, cuplată cu slăbiciuni larg răspândite în marile economii emergente ”ar putea avea efecte substanțiale de contagiune în alte economii emergente mari”.

”Încetinirea simultană a patru dintre cele mai mari economii – Brazilia, Rusia, China și Africa de Sud – prezintă riscul de efecte de contagiune pentru restul economiei mondiale”, se arată în raport.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: