miercuri

17 aprilie, 2024

29 decembrie, 2021

Directorului Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor (CNSCB), Adriana Pistol, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au prezentat miercuri măsurile pentru gestionarea Valului V al pandemiei de coronavirus.

Prima măsură prezentată: durata carantinei se reduce la 10 zile.

Ministrul Sănătății – Pledoarie pentru introducerea certificatului verde

Dacă certificatul digital Covid-19 va fi introdus în vârful valului, când se ajunge la creșterea necontrolabilă a numărului de cazuri, va fi prea târziu și vor trebui instituite alte măsuri – „e posibil să ai un lockdown, să oprești activitatea în școli”, a avertizat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.


De aceea, este important ca certificatul digital Covid-19 să fie introdus înainte de creșterea mare a numărului de cazuri zilnice, pentru a frâna evoluția epidemiologică, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Din păcate, o măsură care să încetinească transmisia, respectiv utilizarea acelui certificat Covid (…) el nu a fost adoptat (…) Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document, încât să evităm trei lucruri majore (…) pe care eu, personal, cât şi colegii mei, ca oameni de sănătate, doresc să le evite (…) În primul rând, dorim să evităm un lockdown, care ar afecta foarte serios viaţa economică a ţării, dorim să evităm închiderea şcolilor”, a spus Alexandru Rafila.

Scenariile valului 5

Este probabil ca la jumătatea lunii ianuarie tulpina Omicron să devină majoritară (să determine peste 50% din îmbolnăviri), iar la sfârșitul lunii să se ajungă la transmiterea comunitară a acesteia, conform estimărilor prezentate în conferința comună a ministrului Rafila și a directorului Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor (CNSCB), Adriana Pistol.

De asemenea, există o mare probabilitate să se ajungă infectarea în număr mare a persoanelor vulnerabile și, chiar dacă Omicron nu are același grad de severitate precum tulpina Delta, sistemul sanitar să fie cel puțin la fel de grav afectat precum în vârful valului 4, luna octombrie 2021.


Rata mare de transmisibilitate a tulpinii Omicron ar putea afecta direct economia, prin absenteismul ridicat ce va fi generat, a explicat Adriana Pistol.

Declarațiile celor doi oficiali au fost făcute în cadrul conferinței de presă în care au fost prezentate scenariile posibile ale Valului 5 al epidemiei Covid-19 și planul de măsuri pentru gestionarea acestuia.

Riscul României de a se confrunta cu un val 5 cu consecințe serioase este mai ridicat față de cel din alte state UE, întrucât aproximativ 60% din populația vulnerabilă (peste 65 de ani și cu boli cronice) nu este vaccinată și numai 25% dintre persoane care au fost vaccinate cu doză completă au efectuat și doza booster.

Scenariile:

  • optimist – rată de creștere a cazurilor de 10% zilnic – transmisibilitate mare, dar cu o rată mică de spitalizare (5%), iar dintre cei spitalizați, 10% să ajungă la Terapie Intensivă (ATI)
  • moderat – transmisibilitate de 6%, nevoie mai mare de spitalizare (20% din îmbolnăviți) și o pondere de 10% în ATI în totalul internaților
  • pesimist: creștere cu 10% a numărului zilnic de cazuri, cu o pondere a spitalizărilor în peste 20% din îmbolnăviri, și peste 10% din cei internați să necesite tratarea la ATI.

Perioada de carantinare se reduce la 10 zile

Perioada de izolare și carantinare se reduce la 10 zile, după modelor altor state din UE, a anunțat miercuri ministrul Rafila.

“O informaţie care cu siguranţă o să vă intereseze, vom rezolva în aceste zile, durata izolării şi a carantinei va fi şi în România doar de zece zile, la fel cum este în marea majoritatea a ţărilor din Uniunea Europeană”, a declarat ministrul.

În prezent, perioada de izolare şi de carantinare în ţara noastră este de 14 zile.

Măsurile anunțate de ministrul Rafila:

  • A fost luată legătura cu producătorii de medicamente, pentru achiziționarea cât mai rapidă a tratamentului necesar în ambulatoriu, posibil chiar înaintea celor ce vor veni prin mecanismul Comisiei Europene.
  • Va fi creată o structură operativă, care va include și reprezentanți ai administrației locale.
  • Va fi publicată și pe site-un MS și pe site-urile direcțiilor județene de sănătate lista centrelor de testare și a celor de tratare în ambulatoriu.
  • Extinderea capacității de testare și a posibilității de tratare în ambulatoriu (a fost adoptată OUG ce permite medicilor de familie să testeze persoanele cu simptome sau care sunt contact direct al unor bolnavi Covid). Se va putea beneficia de terapia antivirală în ambulatoriu.
  • Creșterea capacității de răspuns și a siguranței pacienților în spitale. S-au verificat sistemele electrice și se dorește o imagine clară a situației sistemului pentru oxigen. Managerii spitalelor sunt cei care trebuie să se ocupe de acest lucru.
  • Aproximativ 20% din paturile din spitale, cu posibilitate de creștere la 30%, a fost stabilit în spitale.
  • A crescut bugetul alocat secțiilor de Terapie Intensivă. Un număr de 2.805 de paturi disponibile în spitale, cu echipamente și personal.
  • 128 de spitale beneficiază de fonduri suplimentare.
  • Tratamentul va include și antiviralele inovative.
  • Revitalizarea campaniei de vaccinare – trebuie să creștem ponderea informării. Aceasta trebuie să nu fie politizată, a spus ministrul Alexandru Rafila.
  • Triajul zilnic al angajaților, astfel încât cei care prezintă simptome să se testeze.

Stocurile existente:

Niveluri record de cazuri Covid în mai multe state europene

Mai multe state din Europa au înregistrat numere record de cazuri Covid-19, din cauza transmisibilității variantei Omicron.

Franţa a raportat aproape 180.000 de cazuri în 24 de ore, un record, iar Marea Britanie 138.831 de cazuri.

Italia a înregistrat marţi 78.313 noi cazuri de COVID-19, un record zilnic absolut de la începutul pandemiei în această ţară, şi 202 decese asociate COVID-19, cifră de asemenea în creştere, a anunţat Ministerul Sănătăţii italian, potrivit agenţiei EFE.

Noile infectări au fost descoperite cu ajutorul unui număr mare de teste, în total 1.034.677 efectuate în ultimele 24 de ore, mulţi italieni stând la coadă în faţa clinicilor şi farmaciilor pentru a se testa.

Varianta Omicron devine dominantă în tot mai multe ţări europene, Belgia, Olanda şi Elveţia fiind ultimele unde responsabilii sanitari au anunţat marţi că ea este acum dominantă.

Datele din Marea Britanie, Africa de Sud şi Danemarca – care în prezent are cea mai mare rată de infecţie per persoană din lume – sugerează că există un risc redus de spitalizare pentru Omicron în comparaţie cu Delta.

Au fost necesare date suplimentare pentru a înţelege severitatea Omicron în ceea ce priveşte markerii clinici, inclusiv utilizarea oxigenului, ventilaţia mecanică şi moartea. De asemenea, mai multe date au fost necesare pentru a se stabili dacă severitatea bolii ar putea avea legătură cu infectarea anterioară cu Covid sau cu vaccinarea. 

Avertismentul OMS: Omicron ar putea copleşi sistemele de sănătate pe măsură ce cazurile ajung la niveluri record în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că varianta Omicron a coronavirusului ar putea copleşi sistemele de sănătate, chiar dacă studiile sugerează că declanşează o boală mai uşoară.

Managerul OMS Europa pentru Covid, Catherine Smallwood, a avertizat: „O creştere rapidă a Omicron… chiar dacă este combinată cu o boală uşoară, va duce în continuare la un număr mare de spitalizări, în special în rândul grupurilor nevaccinate, şi va provoca perturbări pe scară largă a sistemelor de sănătate şi a altor servicii critice”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: