marți

23 aprilie, 2024

16 decembrie, 2021

România a ocupat prima poziție din UE în luna octombrie 2021 la mortalitatea în exces, potrivit datelor comunicate de Eurostat.

Acest indicator a fost calculat pe baza diferenței dintre mortalitatea consemnată în fiecare lună din 2020 și 2021 pe baza datelor colectate săptămânal și cea care s-a înregistrat în aceeași lună ca medie a anilor 2016-2019, pe baza prezumției că singurul factor apărut suplimentar ar fi epidemia Covid, ceea ce a provocat direct sau indirect, prin îngreunarea accesului la sistemele de sănătate, un număr de decese în exces față de „normal”.

Pe baza facilităților oferite de analiza organismului de statistică european, am alăturat evoluțiilor de la noi pe cele din alte două state membre, cu care suntem vecini și avem un nivel de dezvoltare apropiat, Bulgaria și Ungaria. Se poate observa că diferențele sunt extrem de pronunțate, nu doar față de media UE dar și față de aceste țări din proximitate.


Articolul publicat de Eurostat scoate în evidență contraperformanța României, care cu un nivel al mortalității în exces de 110% a devansat cu mult chiar și Bulgaria (73%), unde rata de vaccinare era mai mică. Desigur, vârfurile pandemice și alura curbei infectărilor diferă foarte mult între statele europene, dar trebuie reținut că, în condițiile în care țara noastră are cele mai mici alocări pentru sănătate din UE ca procentaj în PIB, cele 110% reprezintă SINGURA VALOARE CU TREI CIFRE de la începutul pandemiei și până în prezent în TOATE STATELE UE.

Dacă ne uităm atent pe grafic, vedem că România a stat aproape de Ungaria în urmă cu un an la nivelul mortalității și a lăsat Bulgariei prima poziție în topul deceselor suplimentare iar în primăvară am stat mai bine decât vecinii. S-ar părea, însă, după datele disponibile, că bulgarii și ungurii au mai învățat între timp câte ceva, ceea ce nu a fost cazul nostru.

Fiind, la mijlocul lunii decembrie, singurul stat din „Zona Verde” a pandemiei, în timp ce valul cinci face ravagii în Occident, tocmai faptul că, de pildă, Italia era în luna octombrie 2021 sub nivelul de 2%, alături de Suedia, ar trebui să ne dea de gândit. Pentru ca liniștea de dinaintea sărbătorilor să nu aducă României un nou record lunar la începutul anului viitor. 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: