15 iunie, 2022

Pensiile private din Pilonul 2 au crescut mult mai mult decât inflația cumulată din 2008 până în 2021. Randamentul cumulat al fondurilor de pensii P2 a ajuns de circa 3 ori mai mare decât rata inflației pe perioada menționată, conform calculelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din  România (APAPR).

Deprecierea deținerilor substanțiale de titluri de stat al fondurilor, produsă de criza cauzată de războiul Rusiei în Ucraina, s-a propagat în deprecierea activelor fondurilor de pensii P2 cu circa 5,9% în primele 5 luni ale acestui an, potrivit unui raport al APAPR, publicat miercuri.

„Această scădere se va resorbi până la maturitatea titlurilor, al căror preț revine invariabil la valoarea nominală. Practic, această depreciere se va inversa imediat ce inflația și dobânzile vor reveni pe tendință descendentă, moment pe care analiștii îl estimează în trimestrele 3 sau 4 ale acestui an”, potrivit sursei citate.


Fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, care cumpără și păstrează titlurile de stat până la maturitate, ceea ce lasă timp volatilităților temporare să se liniștească.

Orizontul de investiții îndelungat al fondurilor de pensii le conferă siguranța creșterii

Actualul episod de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul 2.

Sfârșitul anului 2018, ca urmare a prevederilor agresive ale OUG 114, Bursa a căzut, iar Pilonul e s-a depreciat cu 3% în două luni.

În anul următor, adică 2019, Pilonul 2 a recuperat și a avut cel mai bun rezultat anual din ultimii 9 ani, respectiv 11,8%.


La fel, acum 2 ani, pandemia Covid-19 a provocat o scădere de aproape 7% Pilonului 2, în primele 3 luni din anul 2020, dar a recuperat la fel de rapid și a încheiat anul 2020 cu un rezultat pozitiv de 6,2%.

Titlurile de stat acoperă între 53 și 65% din valoarea activelor fondurilor de pensii, iar prețurile acestora, respectiv valaorea deținerilor au scăzut, ca urmare a crizei ucrainene.

„Momentele de volatilitate și scădere sunt firești și apar periodic pe piețele financiare, însă ele nu sunt motiv de panică. Banii aflați în Pilonul II de pensii sunt administrați prudent și responsabil, conform tuturor reglementărilor în vigoare și celor mai bune principii de investiții și guvernanţă”, a declarat Radu Crăciun, președintele APAPR.

Bilanț la 14 ani de funcționare

Bilanțul primilor 14 ani de funcționare pentru Pilonul 2, de pensii private obligatorii este:

  • 20 mai 2008 – 31 mai 2022 => 14 ani de funcţionare
  • Contribuţii brute virate în sistem = 72,5 miliarde lei
  • Plăţi deja realizate de fonduri = cca. 850 milioane lei
  • Active nete administrate în prezent = 88 miliarde lei
  • Câştig net generat de Pilonul II pentru români = 16,3 miliarde lei, (net de toate comisioanele percepute)
  • … Adică un randament mediu anual de 7,3% timp de 14 ani, potrivit APAPR.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: