27 noiembrie, 2023

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) reclamă o modificare a Codului Fiscal ce ar putea face ca, de la 1 ianuarie 2024, câștigurile de capital din Pilonul II obligatoriu și III facultativ să fie impozitate și cu 20%. Motivul îl reprezintă asimilarea eronată a acestora cu partea necontributivă a pensiilor speciale, explică un comunicat al APAPR.

Aplicarea acestor prevederi „ar fi injust de penalizatoare pentru participanții la fondurile de pensii private și beneficiarii plăților, astfel că Asociația a demarat, în dialog instituțional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP), procedurile pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei ambiguități legislative”, anunță comunicatul APAPR.

Noua reglementare ce afectează pensiile private din Pilonul II

Modificărilor legislative aduse articolelor 100 și 101 din Codul fiscal prin legea 309/2022 și respectiv prin recenta lege 282/2023 privind reforma pensiilor de serviciu vor face ca aceste câștiguri de capital din fondurile de pensii private să fie asimilate cu partea de necontributivitate a pensiilor.


Această asimilare va urca impozitul de la 10%, în prezent, la 15 sau 20%, explică APAPR:

În această situație, „APAPR solicită, inclusiv public, modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 și Art. 101) pentru a oglindi în mod corect diferența dintre principiul contributiv care guvernează prin excelență pensiile private și cel necontributiv al pensiilor speciale.

În esență, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%”, se mai arată în comunicatul administratorilor fondurilor de pensii.

Administratorii fondurilor private de pensii vor plăti un comision către CNPP

Fondurile de pensii private au mai fost afectate și prin recent adoptata Lege a pensiilor publice, care a introdus un comision ce va fi achitat Casei Naționale de Pensii Publice de către administratorii fondurilor de pensii administrate privat, datorat pentru operațiunile administrative și financiare efectuate.


Comisionul reprezintă o cotă procentuală de 0,1% aplicată lunar asupra sumei totale ce face obiectul operațiunii finaciare efectuate pentru fiecare fond de pensii administrat privat, mai specifică proiectul.

Un comision de acest tip a fost eliminat în decembrie 2022, dar înainte el era suportat din contribuțiile angajaților înregistrați în Pilonul, în timp ce noua lege prevede că aceste sume sunt virate CNPP din veniturile administratorilor.

Conform declarațiilor oferite CursdeGuvernare.ro de surse din industrie, impactul total anual va fi de 3 milioane de euro.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: