duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 septembrie, 2013

Datele centralizate de INS pentru trimestrul al doilea din 2013 arată pensia medie lunară a crescut cu aproape cinci procente față de aceeași perioadă a anului precedent. Valoarea medie din sistemul de stat a fost de puțin peste media generală ( 812 lei față de 807 lei ).

(Citește și: ”Cum apare deficitul asigurărilor sociale. Diferența dintre pensionar și beneficiar de pensie”)

De reținut, pensia celor care au ajuns la vârsta de pensionare ( pensionari propriu-ziși) a crescut cu 4,4%, în timp ce la persoanele pensionate anticipat creșterea medie a fost de 5,5%. Cel mai mult (+6,6%) au crescut pensiile de urmaș, respectiv sumele cuvenite celor care au fost în relații de rudenie cu un pensionar care a decedat și au preferat să primească cuantumul legal aferent decât să primească banii potrivit propriului punctaj de pensie.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Pensionarii de invaliditate cu primit în medie sume mai mari cu doar 3,2% comparativ cu anul precedent și au înregistrat cea mai mare diminuare a numărului, de aproape 50 de mii de persoane. Ceea ce reflectă rezultatul controalelor multiple declanșate pentru verificarea proporției suspect de mare de pensionari pe motiv de diverse dizabilități existent în România.

Singura categorie de beneficiari ai sistemului de asigurări sociale care a înregistrat o diminuare a valorii medii primite lunar din partea statului ( -1,2%) a fost cea a pensionaților anticipat care nu îndeplineau condițiile necesare pentru a primi cuantumul complet al sumelor cuvenite, deoarece nu aveau vârsta și vechimea necesare.

În fine, Numărul persoanelor care beneficiază de bani din partea statului ( indemnizație socială) pentru a întregi suma primită din partea statului pentru a atinge pensia socială minim garantată de 350 lei a fost de 537 mii persoane. Dintre aceștia, 383 mii persoane au un punctaj mai mic de 0,46, ceea ce reflectă perioade foarte mici lucrate și cu salarii relativ scăzute ( diferența o constituie cei 153 mii pensionari proveniți din fostul sistem pentru agricultori).

Un apeste alta, în termeni reali, puterea de cumpărare a pensiilor a fost cu 0,8% mai mare în trimestrul al doilea din 2013 comparativ cu trimestrul precedent. Raportată la salariul mediu, pensia medie de asigurări sociale a fost aproape exact de 50%. Ea a reprezentat, însă, 134% din salariul minim net pe economie, cifrat în trimestrul al doilea la doar 566 lei (adică sub pensia medie de invaliditate).

Pentru a vă forma o idee asupra încărcării salariaților pentru plata pensiilor prin intermediul sistemului de asigurări sociale, precizăm că suma medie colectată de la un salariat pentru plata pensiilor altora a fost în trimestrul al doilea de 613 lei. Ceea ce înseamnă un necesar de cam patru salariați la trei pensionari și explică de o manieră simplă decalajul de circa 25% dintre venituri și cheltuieli la sistemul de asigurări.


O soluție ar fi majorarea substanțială a salariului minim pe economie, undeva spre 1.000 de lei brut (sau 740 lei net). Asta deoarece datele arată că a fost nevoie de mai mult de 13 salariați cu salariul minim pe economie pentru a putea plăti o pensie medie. O bună parte din bani ar putea fi recuperați din diminuarea ajutoarelor date de stat pentru salariații cu venituri mici, în fapt subvenții indirecte pentru afacerile puțin productive.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Pentru a plăti celor 537.000 de cetăţeni fără alte venituri o pensie socială minimă garantată (350 lei) – promisă în mod populist de politicienii de la Bucureşti – statul român a cheltuit 506,8 milioane de euro într-un an. Acesta este costul iresponsabilităţii politicienilor din România din ultimii 50 de ani.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

  1. Pentru a plăti celor 537.000 de cetăţeni fără alte venituri o pensie socială minimă garantată (350 lei) – promisă în mod populist de politicienii de la Bucureşti – statul român a cheltuit 506,8 milioane de euro într-un an. Acesta este costul iresponsabilităţii politicienilor din România din ultimii 50 de ani.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: