miercuri

24 aprilie, 2024

13 noiembrie, 2020

Facilitățile fiscale și măsurile de sprijin monetare nu trebuie retrase prematur, deoarece guvernele trebuie să sprijine în continuare redresarea economică, a spus vineri directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, într-un mesaj video adresat participanţilor la reuniunea Caixin care se desfăşoară la Beijing.

Joi, oficialul FMI a cerut G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) să-şi sincronizeze investiţiile pentru redresarea economiei globale în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), apreciind că astfel s-ar înregistra o creştere mai solidă la un cost mai redus, trasmite Reuters citată de Agerpres.

Ţările trebuie să profite de spaţiul fiscal disponibil şi de ratele scăzute ale dobânzilor pentru a stimula crearea de locuri de muncă şi pentru a reduce inegalităţile economice, a declarat Georgieva.


„Dacă ţările G20 acţionează în mod concertat, investesc împreună în acelaşi timp, ele vor cheltui mai puţin cu o treime pentru a obţine aceleaşi rezultate”, a spus aceasta.

Ce sume au cheltuit guvernele pentru a susține revenirea din criza

Pe fondul pandemiei, între economiile din Europa a început o adevărată cursă a cheltuielilor pentru ieşirea din recesiune şi revenirea la normalitate. Între statele membre există însă diferențe semnificative când vine vorba de volumul fondurilor şi ce tip de ajutoare oferă.

Potrivit estimărilor, ajutorul nerambursabil oferit de Germania companiilor şi cetăţenilor săi la un nivel de 8,3% din Produsul Intern Brut, apropiat de cel de 9,1% din PIB, din SUA.

În contrast, economiile care în 2009 au fost în centrul crizei datoriilor suverane pot să acorde un sprijin mult mai mic. De exemplu ajutoarele directe oferite de Portugalia sunt echivalente cu 2,5% din PIB, în Grecia sunt de 3,1 din PIB%, în Spania de 3,7% din PIB iar în Italia de 3,4% din PIB.


Cheltuielile României pentru a combate criza Covid au fost de circa 5 miliarde de euro (aproximativ 2,4% din PIB).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: