Patru noi programe guvernamentale, destinate antreprenorilor din agricultură, industrie, construcţii şi inovaţie au fost lansate joi.
Acestea vor fi implementate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), potrivit unui comunicat transmis de instituţie.
Cele patru programe au o componentă de ajutor de stat din care se vor subvenţiona dobânzile, comisioanele și se vor acorda granturi de până la 10% din valoarea investiției, iar valoarea creditului va fi acoperit cu garanții de stat de până la 90%.
Cele patru programe sunt:
- IMM PROD
Acesta va permite achiziția de echipamente și utilaje, inclusiv pentru alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy), achiziția de terenuri pentru construcția/amenajarea de hale de producție construcția, achiziția sau amenajarea de hale de producție, achiziția de echipamente, softuri, consultanță pentru transformarea digitală a IMMurilor, refinanțarea creditelor acordate inclusiv de alte instituții de credit decât cea pentru care se solicită garanția, asigurând și capital de lucru pentru firmele care intenționează să deschidă/dezvolte/diversifice activități de producție, inclusiv pentru internaționalizare, ori să facă reconversia de la intermediere la producție.
- RURAL INVEST
Este destinat IMM-urilor care desfășoară activitatea de producție în mediul rural și urban mic. Va susține refinanțarea creditelor fermierilor și agricultorilor, achiziția de terenuri agricole, retehnologizarea și automatizarea, certificatele de depozit, piscicultura, acvacultura și industria alimentara.
Programul va avea atașată o Schemă de ajutor de stat, cu o componentă de grant, de 10% din valoarea finanţării, precum și o perioadă de subvenționarea a dobânzilor și comisioanelor.
- GARANT CONSTRUCT
Programul este gândit pe două subcomponente: susținerea proiectelor de investiții pentru IMM-urile din sectorul construcții și susținerea proiectelor de investiții de scara mică pentru UAT-uri, care presupun finanțarea unor activități din sectorul construcțiilor, pentru proiecte privind îmbunătățirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu.
- INNOVATION
Acesta constă în sprijinirea realizării invențiilor, susținerea activităților la export ale IMM-urilor (constând în stimularea exporturilor româneşti, susţinerea tranzacţiilor internaţionale şi a investiţiilor româneşti în străinătate), stimularea comerțului on-line și a digitalizarii, retehnologizarea companiilor locale, brevete de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare și cofinanțarea investițiilor strategice în complementaritate cu HG807/2014.
„Acest nou set de programe complementare vine să încurajeze mediul bancar pentru a finanța economia și echilibrează riscurile pe care și le asumă atât băncile cât și antreprenorii, aliniază investițiile publice cu posibilitatea IMM-urilor de a contribui la implementarea proiectelor în condiții de profitabilitate atât pentru antreprenori, cât și pentru bănci și pentru veniturile fiscale ale statului”, au transmis reprezentanţii FNGCIMM.
La evenimentul de lansare au participat preşedintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian-Ionuț Chesnoiu, Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, precum şi reprezentanți ai sectorului bancar și ai mediului antreprenorial.