23 iulie, 2018

Patru procurori s-au înscris, în ultima zi, în cursa pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, loc vacantat după ce președintele Klaus Iohannis a fost obligat de CCR să o demită pe Laura Codruța Kovesi, așa cum ceruse ministrul Justiției. Trei dintre candidați lucrează la DNA.

Conform procedurii, ministrului Justiției propune viitorul procuror-șef al DNA, CSM emite un aviz consultativ, iar președintele este cel care numește.


Calendarul concursului de selecție:

  • Marți, 24 iulie, Ministerul Justiției va anunța cine dintre procurorii înscriși în cursă îndeplinește condițiile legale
  • 25 – 27 iulie – candidații vor fi intervievați de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și sceretarii de stat din instituție
  • Rezultatele vor fi anunțate pe 30 iulie

Florentina Mirică

Din 2014 este procuror-şef serviciu la DNA (Secţia de combatere a corupţiei în justiţie) și este cunoscută ca o apropiată a Codruței Kovesi.

A instrumentat Dosarul decontărilor fictive din CNAS și Dosarul Limuzina (în care este inculpat și fostul ministru de interne Gabriel Oprea).

De asemenea, se numără printre cei 500 de magistrați care au semnat o scrisoare publică prin care au criticat decizia Curţii Constituţionale cu privire la revocarea fostei şefe a DNA. „Respectăm competenţele Ministrului Justiţiei privind politica penală a statului precum şi atribuţiile concrete în anumite domenii dar aceste competenţe nu validează în niciun fel implicarea factorului politic în modul de instrumentare şi soluţionare a cauzelor penale. Ministrul Justiţiei nu are şi nu va avea nicio implicare şi niciun rol în activitatea noastră profesională ori în vreo cauză penală sau civilă”, se arăta în respectivul document.

Marius Iacob


Procuror–şef adjunct al DNA, din 2013, a lucrat cu Laura Codruța Kovesi și la Parchetul General.

A instrumentat dispariția avocatei Elodia Ghinescu, dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești și a coordonat ancheta DNA în cazul incendiului de la Clubul Colectiv, precum şi numeroasele dosare ale lui Sorin Ovidiu Vântu.

Cristian Lazăr 

Este adjunct al șefului Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație.

Cristian Lazăr a dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul în care ANI făcuse plângere penală pe numele lui Klaus Iohannis în dosarul privind incompatibilitatea.

Potrivit Realitatea Tv, în 2013 a confirmat rezoluția de neîncepere a urmăririi penale pe numele fostului premier Victor Ponta, ca urmare a acuzațiilor de plagiat.

Camelia Elena Grecu

A fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa în perioada 2009 – 2015, după ce a câștigat de două ori concursul pentru această funcție.

Din anul 2015 procuror șef de Birou, din cadrul Secției judiciare penale a DNA.

***

În cadrul interviului, fiecare concurent va prezenta proiectul privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecție, sub următoarele aspecte:

  •  prezentarea sintetică a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecție;
  • identificarea unor eventuale disfuncții și vulnerabilități în activitatea unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecție, precum şi a soluţiilor propuse pentru prevenirea şi înlăturarea acestora;
  • propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii manageriale a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie;
  • compatibilitatea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere, întocmit de procurorul participant la selecție, cu rolul și funcțiile Ministerului Public
Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: