sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 decembrie, 2020

Având în vedere importanța Planului Național de Redresare și Reziliență pentru angajați și pentru angajatori, patronatele și sindicatele cer viitorului guvern să nu grăbească adoptarea acestui document și să implice activ partenerii sociali și să se consulte cu aceștia pentru adoptarea unui plan cât mai consistent și care să cuprindă nevoia de reformă profundă a societății românești.

”Cerem tuturor partidelor politice responsabilitate și respect față de democrație și valorile euro-atlantice. Dorința partenerilor de dialog social reprezentativi rămâne aceeași, cea statuată de Constituția României, respectiv de a fi consultați în luarea deciziilor, în elaborarea și implementarea politicilor publice, precum și în elaborarea actelor normative. Orice decizie care privește viitorul românilor, mediului de afaceri și condițiile de viață ale lucrătorilor trebuie luată doar după consultarea partenerilor sociali, plecând de la date obiective”, se arată într-un comunicat de presă semnat de cele mai mari asociații patronale și sindicale din România.

Partenerii sociali atrag atenția că a venit momentul ca acest dialog să fie unul de substanță, cu parteneri cu adevărat interesați de opiniile și interesele celorlalți și care fac eforturi reale pentru a identifica soluții adecvate și convenabile tuturor părților implicate.


”În acest spirit, atragem atenția că urmează în continuare o perioadă dificilă din punct de vedere economic și social, în special datorită contextului creat de pandemia cu noul coronavirus”, se precizează în comunicat.

Până când Uniunea Europeană și implicit România vor reuși să reducă semnificativ riscul acestei pandemii, dar și mult timp după aceea, atât angajatorii cât și angajații vor continua să se confrunte cu probleme semnificative. Pentru a le putea depăși dar și pentru a crea premisele unei dezvoltări sustenabile, care să reducă decalajele față de media UE, este esențial ca România să utilizeze cât mai eficient și productiv toate resursele aflate la dispoziția statelor membre, atât din bugetul Uniunii, dar și din Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR).

În forma sa finală PNRR trebuie să reprezinte un instrument pentru viitor, un document strategic construit cu respectarea recomandărilor Comisiei Europene1 și structurat în jurul câtorva priorități asumate de întreaga clasă politică împreună cu partenerii sociali.

”Parteneri sociali, consideră că acest document va ghida procesul de dezvoltare a României pentru următorii 7 ani, ca urmare este extrem de important ca el să fie agreat cu partenerii sociali pentru a întări rolul acestui mecanism, respectiv acela de a contribui la repararea daunelor provocate de criză, la păstrarea ritmului cu progresul UE, dar și la pregătirea unui viitor mai bun pentru următoarele generații”, se mai arată în documentul citat.


Acesta a fost semnat de Confederația Patronală Concordia (CP Concordia), Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și servicii din România (CONPIROM), Confederația Uniunea Patronatelor din România – BusinessRomania (BusinessRomania), Confederația Națională Sindicală cartel Alfa (CNS cartel Alfa), Blocul Național Sindical (BNS), Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România – Frăția (CNSLR Frăția), Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR) și Confederația Sindicală Națională Meridian (CNS Meridian).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: