6 decembrie, 2011

Guvernul analizează majorarea salariului minim pe economie de la 670 de lei la 700 de lei de la 1 ianuarie 2012 precum şi scăderea taxelor pentru salariile sub 1.000 de lei în prima jumătate a anului 2012, a declarat marţi preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor din România (UNPR) Marian Miluţ, după o şedinţă a Consiliului Naţional Tripartit care a avut loc la Palatul Victoria.

„Noi am vorbit de o consolidare a salariului minim pe economie. Nu ne interesează creşterea salariului şi cu cât. Ne interesează o consolidare şi probabil că se va face o consolidare în jur de 700 de lei. Sunt şi alte măsuri la care se gândeşte Guvernul şi anume diminuarea unor taxe şi impozite pe salarii anul viitor”, a spus Miluţ, citat de Agerpres.

Liderul UNPR a precizat că scăderile de taxe se referă la contribuţiile la asigurările sociale precum şi la impozitul pe venit în cazul salariilor între 700 de lei şi 1.000 de lei, în condiţiile efectelor crizei economice asupra persoanelor cu posibilităţi materiale reduse.


„Sunt aproximativ 600.000 de oameni cu salariu minim care ar putea să fie într-adevăr afectaţi de această situaţie.

Premierul susţine consolidarea salariului minim la 700 şi studiază împreună cu doamna Barbu (ministrul Muncii, Sulfina Barbu, n.r.) scăderea CAS-urilor”, a spus Miluţ.

El a precizat că sindicatele au cerut majorarea salariului minim brut pe economie la 1.030 de lei, potrivit unei grile negociate cu Guvernul condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu. „Sindicatele au cerut majorarea salariilor minime la 1.030 de lei, pe grila care s-a discutat în 2008, ceea ce este nereal”, a arătat Marian Miluţ.

El a precizat, însă, că peste nivelul de 700 de lei salarii minime se vor discuta la nivelul sectoarelor din economie.


Primul-ministru Emil Boc a prezidat marţi cea de-a doua reuniune a Consiliului Naţional Tripartit, consacrată consultării partenerilor sociali cu privire la stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru 2012. La reuniune a participat şi ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Sulfina Barbu.

Potrivit Codului Muncii art.164(1), salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: