joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 februarie, 2012

Coaliţia formată din CDU, SPD şi Verzi a căzut de acord ca viitorul preşedinte al germaniei să fie pastorul Joachim Gauck – a anunţat cancelarul Angela Merkel. Coaliţia dispune de o majoritate confortabilă în Bundestag, astfel încât nu va fi nicio problemă ca Joachim Gauck să devină preşedinte.

Fost contracandidat, din partea SPD, al lui Christian Wulf  în 2010, Gauck (72 de ani) este pastor lutheran şi una din cele mai populare figuri din Germania. Calificat de Merkel drept „profesor de democraţie”, Gauck este un fost militant al drepturilor omului în fosta RDG. E poate şi motivul pentru care singurii care-i contestă cu duritate venirea în poziţia de preşedinte al Germaniei sunt cei de la partidul extremist Die Linke – format în jurul foştilor comunişti din Germania de Est.

Născut în ianuarie 1940 la Rostock (nord-est), el a ales să devină pastor al Bisericii luterane şi a fost martor al unor arestări arbitrare în parohia sa. Într-o Republică Democrată Germană (RDG) în care Biserica se bucura de o relativă linişte, acesta şi-a folosit poziţia pentru a apăra drepturile omului.


În timpul primelor proteste din 1989, care au condus la dărâmarea Zidului Berlinului în noiembrie, el a devenit purtătorul de cuvânt al colectivului de opozanţi Noul Forum din Rostock.

Gauck desemnat, ulterior, pe 3 octombrie 1990 să conducă Centrul însărcinat cu gestionarea şi conservarea arhivelor Stasi, poliţia secretă a fostei RDG. El a ocupat postul timp de 10 ani, devenind reprezentantul eforturilor germane vizând fosta dictatură comunistă.

Partidele germane trebuie să aleagă preşedintele după demisia din funcţie vinerea trecută lui Christian Wulff, în urma unui scandal de corupţie.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: