Partidul pro-rus Armonia a câştigat alegerile generale din Letonia, devansându-i pe populişti, alături de care ar putea forma o coaliţie de guvernare, reiese din rezultatele finale ale scrutinului, anunţate duminică, scrie AFP.
Armonia şi-a adjudecat 19,9% din voturile letonilor, scor superior celor două partide populiste. KPV LV a obţinut 14% din voturi, iar Noul Partid Conservator 13,6%.
„Nicio combinaţie de coaliţie aptă şi stabilă nu este posibilă fără Armonia”, a declarat preşedintele formaţiunii şi primarul capitalei Riga, Nils Ushakovs. „În caz contrar, ai putea avea o coaliţie de xenofobi şi susţinători ai drepturilor homosexualilor, iar un astfel de guvern ar rezista cel mult două sau trei săptămâni”, a adăugat el.
Armonia, un partid popular în rândul minorităţi etnice ruse care reprezintă circa un sfert din populaţia de 1,9 milioane a Letoniei, a fost aliat în trecut cu partidul preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, alături de care a obţinut cel mai mare număr de voturi la ultimele trei alegeri.
Partidul nu a reuşit însă niciodată să ajungă la guvernare deoarece a eşuat în atragerea unor parteneri de coaliţie. Populiştii au sugerat înainte de alegeri că, de data aceasta, i-ar putea sprijini.
„KPV LV poate lucra cu oricine, nu avem nicio linie roşie în legătură cu oricare altă forţă politică”, a spus Aldis Gobzems, candidatul formaţiunii pentru funcţia de prim ministru.
Armonia şi celelalte două partide populiste pot forma o coaliţie care le-ar garanta 55 dintre cele 100 de scaune parlamentare.
Partidul libera pro-european, pro-NATO For Development/For! a ieşit pe locul patru, cu 12% din voturi, în faţa partidelor care formează coaliţia actuală de guvernare, de centru-dreapta. Partidul de extremă dreaptă National Alliance a obţinut 11% din voturi. Uniunea Verzilor şi a Fermierilor, partidul premierului Maris Kucinskis, a obţinut 9,9% din voturi, iar Noua Unitate, ultima formaţiune care a depăşit pragul de 5% din voturi necesar pentru a intra în parlament, a câştigat 6,6% din voturi.
Actualul parlament va continua să lucreze până în noiembrie, timp în care partidele pot discuta despre formarea unei coaliţii.
Alegerile nu au decurs fără incidente. Reţeaua de socializare Draugiem.lv, a doua cea mai populară din Letonia, după Facebook, a fost ţinta unor atacuri cibernetice. Hackerii au transmis mesaje pro-ruse. „Tovarăşi letoni, acest mesaj vă priveşte. Graniţele Rusiei nu au sfârşit”, au scris ei, în rusă, mesajul fiind însoţit de imagini ale unor soldaţi ruşi în uniforme verzi, anexând Crimeea, tancuri ruseşti defilând în Moscova şi Vladimir Putin zâmbind.
Prezenţa la vot a fost de 54,6%.
Letonia este atât membră NATO cât şi membră a zonei euro.
Statul şi-a declarat independenţa în 1918, în urma colapsului imperiului ţarist, alături de celelalte două state baltice, Lituania şi Estonia. În timpul celui de-Al Doilea Război mondial, Letonia a fost ocupată de nazişti, iar apoi de Uniunea Sovietică, până în 1991.
„Fiţi atenţi la ce spun afişele de campanie ale Partidului Armonia: promit scăderea cheltuielilor de Apărare la 1% din PIB”, a avertizat analistul politic Marcis Bendiks.