vineri

29 martie, 2024

4 august, 2017

Premierul Mihai Tudose a anunțat, vineri, în deschiderea ședinței de Guvern, dezbaterea în primă lectură a proiectului de lege privind Parteneriatul Public – Privat.

”O veste foarte bună pentru investiții: în primă lectură, legea Parteneriatului Public – Privat, cu norme cu tot, la pachet, ca să nu le mai încurce nimeni”, a anunțat preemierul Mihai Tudose în minuele în care presa a avut oportunitate să preia imagini de la ședințade Guvern.

O lege a Parteneriatului Public – Privat a fost promulgată de președintele Iohannis în noiembrie 2016.


Premierul Tudose i-a cerut vineri ministrului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, să ofere în fața presei detalii despre proiectul de act normativ.

”Grupul de lucru a elaborat pachetul legislativ privind parteneriatul public — privat, constând în proiectul de modificare a Legii 233 din 2016 privind Parteneriatul Public – Privat și proiectul de norme metodologice.

Prin modificările pe care le-am adus legii vom putea implementa atât proiecte semnificative cu aprobarea Guvernului, urmând să stabilim un prag pentru acestea, cât și proiecte de dimensiuni medii și mici, care nu vor avea nevoie de aprobarea Guvernului și vor putea fi implementate la nivel județean sau local”, a precizat ministrul Ilan Laufer.

Ministrul a dat și câteva exemple de proiecte de acest fel:


”În zona de infrastructură de transport: drumuri, căi ferate, aeroporturi, poduri, căi navigabile, parcări, poduri și tunele; în domeniul telecomunicațiilor: telefonie, internet și broadband.

Utilități: centrale electrice, stații de apă, de filtrare, deșeuri, infrastructură de interes public, școli, universități, inclusiv penitenciare.

În domeniul sănătății: spitale, policlinici, unități de primiri-urgență și clădiri administrative, primării, consilii județene și așa mai departe.

Modificarea și simplificarea legislației privind Parteneriatul Public – Privat este una dintre măsurile prevăzute în programul de guvernare. Implementarea acestei măsuri va contribui la întărirea colaborării între stat și mediul privat”.

PPP, scurt istoric

Parlamentul a adoptat în 2013 un proiect de lege iniţiat de Guvernul Ponta. Preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, a cerut reexaminarea, contestând articolul de lege care permitea denunțarea unilaterală a contractului de către statul român.

Prevederea respectivă a fost considerată atât ilegală, cât și nocivă pentru mediul de afaceri, fiind un obstacol în atragerea investitorilor.

În 2014, Parlamentul a adoptat din nou actul normativ, însă două grupuri parlamentare (PNL şi PDL) l-au contestat atunci la Curtea Constituţională a României (CCR), care a decis că, într-adevăr, unele prevederi sunt neconstituţionale.

Mai precis, CCR a decis că dispoziţiile articolului 38, alineatul 1 sunt neconstituţionale. Acesta prevedea că „din motive excepţionale legate de interesul naţional sau local, după caz, partenerul public:

  • poate modifica unilateral anumite prevederi ale contractului de parteneriat public-privat, dacă această posibilitate a fost inclusă în documentaţia de atribuire într-o modalitate clară, precisă şi neechivocă, şi fără a se altera natura generică a contractului iniţial sau în orice altă situaţie de modificare unilaterală a contractului prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 337/2006, cu modificările şi completările ulterioare, care se aplică în mod corespunzător;
  • poate denunţa unilateral contractul de parteneriat public-privat, în condiţiile legii și cu notificarea prealabilă a partenerului privat şi a societăţii de proiect.

Legislativul a reluat din nou dezbaterile pe acest proiect în 2015, legea fiind adoptată pe 7 noiembrie 2016 de Camera Deputaţilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: